Litvánia új miniszterelnöke, Saulius Skvernelis és Lettország kormányfője, Maris Kucsinskis első találkozójuk alkalmával határoztak arról, hogy meggyorsítják a döntést a lett-litván határról szóló szerződés megkötéséről, illetve megerősítik országaik gazdasági együttműködését. Legfőbb céljuk az, hogy a balti államok energiaellátása végleg elszakadjon a Szovjetunió idején kiépült orosz köldökzsinórtól.

A litván miniszterelnök kiemelte, hogy a Klajpédában lévő lng-terminál lehetővé teszi a három balti ország és Észak-Lengyelország egy részének részleges gázellátását tengerentúli forrásokból. Országa már már aláírt egy gázszállítási szerződést amerikai partnerekkel. Ugyanakkor további közös energetikai projektekre van szükség annak érdekében, hogy a térség ne függjön egyetlen szállítótól, azaz a Gazpromtól.

Jövőre befejezik

Az egyik lehetőség a gáztározási lehetőségek kihasználása. A régióban Lettországnak van a legnagyobb földalatti gázraktára, amelyben több mint ötmilliárd köbmétert tudnak elhelyezni az energiahordozóból, azaz többet, mint amennyit a három balt köztársaság évente felhasznál.

Az áramellátás terén változatlanul függenek Oroszországtól, dacára annak, hogy már működik a lengyel és litván hálózatot összekötő első vezeték. A két vezető reméli, hogy 2018-ra, önálló államaik megalakulásának 100. évfordulójára befejeződhetnek az energetikai projektek. A térség európai orientációjának része ezek mellett a Rail Baltica vasútvonal, amely az európai szabványhoz igazodó - az orosznál keskenyebb - vágányokkal épül.