A leleplezést a Torontói Egyetem kiberbiztonsági kutatói tették közzé a Microsoft jelzése alapján - adta hírül a Népszava a Bloomberg híre alapján.

Tíz ország több mint száz ellenzékinek minősített célszemély számítógépére, okos telefonjára, illetve olyan egyéb készülékére állt rá, amelyhez internet kell, az izraeli Candiru nevű vállalat kémszoftverével. A program kihasználta a Windows több gyenge pontját. Hogy kik voltak az áldozatok, azt nem árulta el a Microsoft biztonsági illetékese.

Az érintett kormányok, illetve autoriter vezetők ily módon betekintést nyertek magánszemélyek, valamint a politikai ellenzék digitális levelezésébe.

A Torontói Egyetem kutatói szerint a Candiru is része annak a virágzó magániparnak, amely kémtechnológiát ad el kormányoknak és tekintélyelvű vezetőknek. Az egyik vezető kutató szerint az ilyen programokat, mint a Candiru, „a félelem exportálására használják” - vette át a hírt a Telex is.

Előzőleg egy másik izraeli társaságról, az NSO-ról derült ki, hogy hasonló termékben utazik, de az azt állította, hogy amit előállítottak, az csak a terrorizmus és a bűnüldözés céljait szolgálja.

Egy demokratikus országban ez egy súlyos fenyegetettséget jelenthet - kommentálta a hírt Kocsi Ilona, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke a Klubrádiónak.

A vásárlók egyébként kötelezték magukat, hogy az USA-ban, Oroszországban, Kínában, Izraelben és Iránban nem használják a rendszert, ám kiderült, hogy ezt nem mindig tartották be.