Május 23-án egy állítólagos bombariadó miatt a fehérorosz légvédelem egy vadászgépe földre kényszerítette a Ryanair Athén és Vilnius között közlekedő járatát. Fehéroroszország azt állította, hogy a járatot a Hamász palesztin militáns csoport bombafenyegetése miatt irányították át. Egy magas rangú közlekedési tisztviselő felolvasott egy levelet az újságíróknak, amely állítása szerint a militáns csoporttól származott. Azonban földet érve a gépről egyetlen utast távolítottak el: az ellenzéki újságírót, a 26 éves Roman Protaszevicset.

A Nexta nevű ellenzéki portál szerkesztője mellett menyasszonyát is elfogták a belarusz hatóságok, amelyek államellenes szervezkedéssel vádolják. A két fiatalért már letartóztatássukkor aggódtak jogvédő szervezetek, hogy megkínozhatják őket

Bűnösnek vallotta magát és a hatóságokkal való együttműködést ígért Protaszevics. A csütörtökön a belarusz állami televízióban közzétett felvételen azt is mondta, hogy jóvá akarja tenni a hibáit, és ezentúl a politikától távol akar élni - írja az Euronews.

Többen azonban kétségbe vonják a felvételt. A vallomás közzététele előtt pár órával a Viasna nevű jogvédő szervezet elítélte a szerintük fenyegetéssel kikényszerített vallomást. A szervezet igazgatója, Alesz Beliacki szerint a felvétel „színtiszta propaganda, aminek semmi köze a valósághoz”.

Az Aljakszandr Lukasenka vezette fehérorosz rezsim ellen tavaly kezdődtek tüntetések az elnökválasztás után. Az augusztusi elcsalt választásokat követő brutális karhatalmi fellépés eredményeként körülbelül 35 000 embert tartóztattak le, közülük több mint 400-an jelenleg is börtönben vannak. Sokukról tudható, hogy megkínozták a helyi rendőrök és a titkosszolgálatok.