Gyorsan nő Romániában a Hidroelectrica lakossági ügyfeleinek a száma, ami érthető, mivel az állami vállalat kínálja legolcsóbban az elektromos energiát - írta a Maszol. A legtöbb erdélyi megyében, így a Székelyföldön is 0,64 lej/kWh (46 forint) áron fog számlázni a Hidroelectrica azoknak, akik most kötnek vele szerződést. Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) árösszehasonlítója szerint ez minimum 20 százalékkal olcsóbb, mint a második legjobb ajánlat. Hargitában és Kovásznában ez utóbbi egyaránt 0,82 lej/kWh.

Június végén még csak 12 ezer lakossági ügyfele volt a cégnek, ami szeptember végére 20 ezerre nőtt. Ez nem nagy szám, ám a Hidroelectrica a közelmúltig nem foglalkozott háztartási áramszolgáltatással. Az ügyfelek száma jóval nagyobb is lehetne, azonban a cégnek nem győzi feldolgozni a szerződési kérelmeket, mivel sem tapasztalata, sem logisztikája, sem humán erőforrása nincs e téren.

Bogdan Badea, a Hidroelectrica igazgatója azt ígérte, hogy a cég mesterséges intelligencia segítségével fogják felgyorsítani a szerződéskötést, olyan programot szereznek be, amely kiolvassa az adatokat a kérvényekből, és automatikusan kiállítja az új szerződéseket. A rendszert egyelőre nem sikerült beüzemelni, állítólag csak a jövő év elején lesz működőképes. A Hidroelectrica a legnagyobb romániai áramtermelő. 209 vízi erőművet és egy szélerőművet működtet.