A magyar parlament képviselői zöld utat adtak annak az üzletnek, amelyben Magyarország vitatott pénzügyi konstrukcióra alapozva, orosz állami hitelből építene két új nukleáris reaktort - jelentette a Wall Street Journal (WSJ). A törvényhozás, amelyben a kormányzó Fidesznek kétharmados többsége van, hozzájárult a tízmilliárd eurós kölcsön felvételéhez hétfői rendkívüli ülésén.

A projektet eddig nem engedélyezte az Európai Unió - folytatja az összefoglalót az amerikai üzleti lap. A kormány nem bonyolított le nyílt versenytárgyalást a nukleáris erőmű bővítési jogának odaítélése előtt. Az ellenzéki pártok szerint a hitel megdobja az államadósságot és az orosz technológiára alapozott áramtermelés növeli Magyarország energetikai kiszolgáltatottságát Oroszországnak.

Vizsgálódnak

Az Európai Bizottság (EB) szóvivője már a múlt héten jelezte, hogy a Brüsszel vizsgálja az üzlet közbeszerzései vonatkozásait, miután a magyar kormány januárban szimplán az orosz Roszatomnak adta a bővítés lehetőségét. A bizottság ugyanakkor még csak célzást sem tett arra, hogy mennyi ideig fog tartani a vizsgálat, amelyben arra keresik a választ: összhangban van-e a magyar kormány eljárása az uniós szabályokkal.

Ezzel egyidejűleg magyar jogi eljárások is folynak, amelyek a beruházás törvényességével kapcsolatosak. Civil szervezetek szerint ugyanis a kormány döntéshozatali folyamat során még a saját maga által hozott jogszabályt sem tartotta be. (A Fővárosi Törvényszék hétfőn közölte: június 20-án kihirdetett elsőfokú ítéletében elutasította az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesület keresetét, amelyet a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban közérdekű adat kiadása miatt indított az NFM ellen, mert a kért adatok nem léteznek, azaz az új paksi atomerőműről szóló döntéshozatali folyamat során nem végezték el a megalapozó vizsgálatokat. Az ítélet nem jogerős. Erről bővebben itt olvashat.)

Beszélgetnek

Az uniós szervezetek tárgyalásokat folytatnak a magyar hatóságokkal annak érdekben, hogy pontosabban meghatározzák a lehetséges problémákat, és ha szükséges, megtalálják a megfelelő megoldásokat - közölte a belső piacokkal és szolgáltatásokkal foglalkozó főigazgatóság a WSJ-vel. A bizottság szóvivője azzal pontosította múlt heti nyilatkozatát, hogy az EB adott egy véleményt a projektről, de nem engedélyezte azt. A bizottság elemzi a finanszírozási megállapodást is, de ennek időtartamáról sem nyilatkozik.

Bács Zalán, a Roszatom magyarországi irodájának vezetője szerint négy évig fog tartani az engedélyezési eljárás. Csak ezt követően tehetik meg az első kapavágást. A nukleáris energia biztonsági kockázataira a fukusimai atomerőmű 2011. márciusi katasztrófája irányította rá a figyelmet. A magyar kormány szerint ugyanakkor kulcsfontosságú ez a fajta energia az ország energiaellátásában, ugyanis a zöldenergiát túl drágának tartja, bányászható energiahordozóknak pedig nagyon szűkében van Magyarország.