Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Andrzej Dera, a lengyel államfő kancelláriájának minisztere kijelentette: Andrzej Duda államfő az elnöki rendszer felé hajlik, amikor választania kell a kancellári és az elnöki szisztéma között. Ez lesz a fő kérdés az alkotmányról szóló népszavazáson egy év múlva - emlékeztetett az onet.pl.

Ugyanakkor a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Lengyelország tényleges vezetője Jaroslaw Kaczynski elárulta, hogy erről is tárgyalt az államfővel a napokban tartott négyszemközti találkozójukon. Teljesen nyíltan megmondtam Andrzej Duda köztársasági elnöknek, hogy semmilyen okot nem látok arra egy már stabilizálódott politikai rendszerben, hogy bevezessük Lengyelországban az elnöki rendszert - fejtegette.

Ez mindig kockázatos, amikor az elnöki posztot betöltő személy nem rendelkezik politikailag elég felelősségteljes tapasztalattal és készséggel. Emellett néha - és kérem, ezt ne Andrzej Duda úrra vonatkoztassák - rossz szándékból nagyon nagy hatalmat szerezhet, érdemleges ellenőrzés nélkül.

Dera ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy az elnök egyértelműen azt mondja - és ezt már sokszor meg is ismételte -, hogy vagy kancellária típusú rendszert, vagy elnöki típusú rendszert szeretne. Részben azért javasolta a referendumot, hogy az állampolgárok dönthessenek erről.

Nagy politikai csata lesz

A különböző politikai pártok természetesen eltérő álláspontot képviselnek e kérdésben. Érdekes, hogy a PiS képviselője, Marcin Horala mintha ellentmondana főnökének. Jelenleg megosztott a végrehajtó hatalmunk van - utalt az államfő és a kormány szerepére. Ez a legnagyobb hibája a jelenlegi alkotmánynak. Szerinte ennél minden más megoldás jobb lenne, és abban egyetértett Derával, hogy mind a két rendszer jobb lenne a jelenleginél.

A Nowoczesna (Modern) párt szerint a kancellári rendszer azért természetes, mert erősíti a miniszterelnök hatalmát. A parasztpárt (PSL) egyik politikusa szerint viszont a jelenlegi rendszer igazságos, mert biztosítja a hatalom egyensúlyát. A legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) szóvivője, Jan Grabiec azt mondta, hogy szerintük Kachynski azért ad éppen most e kérdésben interjút, mert, nyomást akar gyakorolni a PiS jelöltjeként megválasztott, de az utóbbi időben önálló utat kereső elnökre.

Erősödő feszültség

Sokat elárul a növekvő feszültségről, hogy az elnök kancelláriájának vezetőhelyettese, Pawel Mucha szükségét látta kijelenteni, hogy Andrzej Duda nem akar saját pártot alapítani. Ugyanakkor élni akar azokkal a jogokkal és lehetőségekkel, amelyeket az alkotmányban biztosít neki. Az elnök a választási programjában is vállaltakkal összhangban meg akarja reformálni az államot. Ezt sok pontban meg is tette - mondta az államfő közeli munkatársa.

(A nyitókép forrása: Janek Skarzynski, AFP)