Románia négy évvel elhalaszthatja az euró bevezetését az eredetileg 2015-re kitűzött céldátumhoz képest - így értelmezte a román média  a román miniszterelnök egyik gazdasági tanácsadójának kijelentését, miszerint irreális az eredeti céldátum fenntartása.

Az Anetena 3 román hírtelevízió politikai forrásokra hivatkozva közölte hétfőn, hogy Románia 2019-re halaszthatja az euró bevezetésének időpontját azt követően, hogy az eurózónában egyre nagyobb problémát vet fel Görögország helyzete, valamint a többi tagállam adósságválsága.

Daniel Daianu, Victor Ponta román miniszterelnök gazdasági tanácsadója kifejtette: véleménye szerint Romániának halasztania kell az euróövezeti csatlakozást, hiszen a túl korai integráció egyenlő lenne az "öngyilkossággal". Daianu szerint a román gazdaság az alacsony termelékenység miatt nem elég versenyképes ahhoz, hogy helytálljon az euróövezetben, másrészt az eurózóna jelenlegi belső problémái is indokolják a halasztást - magyarázta a tanácsadó.

Az elmúlt években Bukarest fenntartotta a 2015-ös céldátumot a 2008-ban kitört nemzetközi gazdasági válság ellenére. Traian Basescu román államfő a bevezetés eredeti ütemterve mellett érvelve korábban kifejtette: Romániának azért hasznos a céldátum fenntartása, mert arra ösztönzi a politikusokat, hogy óvakodjanak a túlzott költekezéstől, és egyensúlyban tartsák a makrogazdaságot.

Romániában május elején volt kormányváltás, a jobboldali kabinet helyét a balközép szociálliberális szövetség vette át. A céldátum esetleges módosításáról hivatalos döntés még nem született.