Charles Evans, a chicagói Fed elnöke közölte, hogy az európai adóssággondok miatt elképzelhető, hogy az amerikai jegybank késlelteti az alapkamat emelését, ugyanakkor kevésbé jelentős szerepet tulajdonított a krízis hosszú távú hatásainak - írja a MarketWatch.

Evans úgy fogalmazott egy szöuli konferencián, hogy "nem lenne meglepve", ha a Fed alapkamatra vonatkozó politikáját, miszerint alacsonyan tartja azt, "kissé kitolnák időben".

Az európai pénzügyi piacok helyzete bizonytalanságot kelt, de abban az esetben, ha továbbra is a fellendülés jeleit látni az UsA-ban, nem látok semmi okot arra, hogy változtassunk a kilátásokon - közölte újságíróknak.

Az infláció miatt - amely az árstabilitás alatti szinten áll - egyelőre továbbra is indokolt a mostani monetáris politikát követni, de ha hirtelen változnak a körülmények, akkor gyorsan kell reagálni. Evans úgy gondolja, hogy a nagyjából 3 százalék körüli infláció van összhangban az árstabilitással.

Charles Posser, a philadelphiai Fed elnöke szintén az európai kockázatokról beszélt egy másik eseményen. Úgy fogalmazott: nem gondolja, hogy Amerikának egy második válsággal kell szembenéznie, de az európai pénzügyi válság miatt "gyülekeznek a felhők a fejünk felett", ezért óvatosnak kell lennünk.