A Kínai Népbank (PBOC) ma reggel meglepetésre 10 bázisponttal, 2,75 százalékra csökkentette középtávú hitelezési kamatát, amely az bankrendszert látja el egyéves lejáratú hitelekkel látja el az ország bankrendszerét - írja összefoglalójában a Financial Times. Elemzők arra számítottak, hogy a bank tartani fogja az irányadó kamatlábat, amelyet idén január óta nem csökkentettek.

A döntés rávilágít arra, hogy Peking egyre jobban aggódik az ország gazdaságának nem kielégítő teljesítménye miatt, amely jelentősen visszaesett a zeró-covid politika miatti lezárások és az ingatlanfejlesztő-cégek szenvedése miatt. A hétfőn napvilágot látott adatok szerint sem a kínai fogyasztók, sem az ország ipari termelése nem állt olyan gyorsan talpra júliusban, mint arra korábban számítottak. A fogyasztói kiadások júliusban éves szinten mindössze 2,7 százalékkal emelkedtek, miközben az elemzők 5 százalékos bővülésre számítottak, az ipari termelés pedig a remélt 4,6 százalék helyett mindössze 3,8 százalékkal nőtt.

Több sebet is kapott a kínai gazdaság

A munkaerő piaci helyzet sem javult igazán. Míg a munkanélküliségi ráta országos szinten ugyan 5,5 százalékról 5,4 százalékra csökkent, addig a legfiatalabb, 16-24 éves korosztály körében makacsul magasan ragadt, 19,9 százalékon. A brit pénzügyi lap által idézett elemzők szerint a kínai gazdaság gyenge teljesítménye várhatóan további monetáris és fiskális ösztönzésre sarkallja majd az ország gazdaságpolitikai döntéshozóit, azonban sokak szerint ez nem biztos, hogy elegendő lesz.

A kamatcsökkentésnek elvi jelentősége is van. A kínai jegybank ugyanis legutóbbi negyedéves jelentésében felhívta az emelkedő árak, az inflációs nyomás jelentette kockázatokra. Azonban az, hogy most hajlandóak enyhíteni azt mutatja, hogy sokkal inkább aggódnak a gazdaság lassulása, mint az emelkedő árak miatt.