Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel kormány megszünteti a lengyel-fehérorosz határ menti területre vonatkozó belépési tilalmat július 1-jétől. A korlátozás tavaly szeptember óta volt érvényben, és legutóbb idén februárban hosszabbították meg - írja a Notes from Poland. A szabály értelmében a területre nem léphettek be azok, akik nem ott laktak, beleértve ebbe azokat az újságírókat is, akik a lenyel-belorusz határon kialakult bevándorlási válságról akartak tudósítani.

A varsói belügyminisztérium azzal indokolta a könnyítést, hogy elkészült az a 187 kilométeres határfal, amely megakadályozza az illegális bevándorlást a Lengyelországba. A falat, ami a magyar határkerítéshez képest igen masszív építménynek látszik, januárban kezdték építeni. Ha elkészül, akkor kiegészítik az elektronikus ellenőrzési rendszerekkel. Ezek elkészültéig Podlaskie tartományban csak 200 méterre lehet megközelíteni a falat.

Az elmúlt évben a fehérorosz kormány azt találta ki, hogy főként a Közel-Keletről illegális bevándorlókat szállít a lengyel határhoz. A szerencsétlen emberek abban bíztak, hogy így bejuthatnak az EU területére, és kis részüknek ez sikerült is. Más kérdés, milyen bánásmódban részesültek a menekültszállásokon.

A kormány a szomszéd országban regnáló rezsim barátságtalan lépésére reagálva azt ígérte a választóknak, hogy áthatolhatatlan falat épít a határra, mozgásérzékelőkkel és kamerás ellenőrző rendszerrel felszerelve. Az építési költséget 1,6 milliárd zlotyra (137 milliárd forint, egy budapesti Puskás Stadion ára) becslik a szakértők. A határőrség jelentése szerint idén eddig 5500-an akarták illegálisan átlépni a belorusz-lengyel határt. Tavaly a krízis csúcsán, októberben egy hónap alatt 17,5 ezer kísérletet regisztráltak.