Az új, 13,5 milliárd eurósra tervezett megszorító csomag részleteivel kapcsolatban hetek óta zajlanak az egyeztetések a görög kormány és a nemzetközi szervezetek (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, és Nemzetközi Valutaalap) szakértői között. A To Vima nevű görög lap úgy tudja, hogy végre megállapodás született az ügyben, amiről a múlt heti EU-csúcson már tájékoztatták is az uniós állam- és kormányfőket.

A tervezett intézkedések között szerepel az állami alkalmazottak béreinek csökkentése, az oktatási kiadások lefaragása, és a nyugdíjak csökkentése. Az esetek többségében 3-12 százalékkal csökkennek a nyugdíjak, de egyeseknél a 25 százalékos lefaragás sem kizárt. A nyugdíjasokat illetően még egy fontos elemet tartalmaz az intézkedéscsomag: a nyugdíjkorhatárt 67 évre emelik.

Néhány nyitott kérdés még van (például, hogy növeljék-e a ledolgozandó munkaórák száma), de a kormány abban bízik, hogy a hét végéig ezekről is döntés születik - amihez a két kisebb koalíciós párt jóváhagyása szükséges.