Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A felvételeken látható, hogy orosz tankok hajtanak keresztül Obolon városrészen, ami Kijev városközpontjától északra fekszik. Az ukrán védelmi minisztérium az elmúlt órákban meg is erősítette, hogy orosz erők hatoltak be a lakónegyedbe - írja a kronikaonline.ro.

A tárca egy Twitter-bejegyzésben Molotov-koktél használatára biztatta a lakosságot, és egyúttal felszólította az embereket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Készítsetek Molotov-koktélt, semlegesítsétek a megszállókat – tweetelte a kijevi védelmi minisztérium.

Olyan videó is kering a közösségi médiában, amelyen azt láthatjuk, amint egy tank áthajt egy mozgó személygépkocsin. Az idős férfi – egyelőre meg nem erősített – értesülések szerint beszorult ugyan az autó roncsi közé, de túlélte.

Az M1 kijevi tudósítója arról számolt be, hogy elkezdték Kijev evakuálását. K. Debreceni Mihály szerint a főváros körül valóban harcok folynak, a bejelentkezéskor ő maga is nyugat felé próbálta elhagyni a várost. A belváros és környéke teljesen ki van ürülve, sosem láttam még ilyen üresnek a várost – idézte K. Debreceni Mihályt a Híradó.hu.

A városban mindenhol ellenőrző pontokon kellett áthaladniuk, ahol ukrán katonák irányították a forgalmat. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanakkor pénteken a közép- és kelet-európai NATO-tagállamok által létrehozott, Bukaresti Kilenceknek nevezett országcsoporthoz fordult azzal a felhívással, hogy segítsenek tárgyalásokra kényszeríteni Oroszországot.

„Megvédjük a szabadságunkat és a földünket, de hatékony nemzetközi segítségre van szükségünk. Beszéltem erről Andrzej Dudával (Lengyelország elnökével). A Bukaresti Kilencekhez fordultam védelmi segítségnyújtásért, szankciókért és nyomásgyakorlásért az agresszorra (Oroszországra). Együtt kell tárgyalóasztalhoz kényszerítenünk Oroszországot. Háborúellenes koalícióra van szükségünk” – hangoztatta az elnök a Twitter-bejegyzésében.

A Bukaresti Kilenceknek nevezett országcsoportnak a tagja Magyarország, Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Csehország. A csoport célja a katonai együttműködés elmélyítése a NATO keleti szárnyához tartozó országok között és kulcsfontosságú biztonságpolitikai kérdések megvitatása – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.