A Lengyel Népköztársaság pénzérméi manapság, amikor a numizmatika Lengyeországban rendkívül divatos hobbi lett, sokszor többet érnek, mint a római császárság érméi - írja a Business Insider Polska. Előfordul,hogy az aukciókon a kikiáltási ár tízszereséért kelnek el a pénzérmék, de azért érdemes szakértőhöz fordulni, mielőtt valaki elkezdi befektetni ebbe a pénzét

Az első hullám ebben az ügyben egy éve kezdődött, a gyűjtők gyakran túlfizették az érméket. Ezután csatlakoztak hozzájuk azok, akik jó befektetésnek tartották a járvány alatt a pénzérméket. Ugyanakkor minkét csoportból hiányzott a tudás, így a ritkaságok gyakran nem annyit hoztak, amennyi "bennük volt". Aki vett, az jól járt, mert az érmék néhány hónap alatt is megsokszorozhatták árukat.

A szocialista Lengyelország érmi közül a kedvenc egy alig 500 darabban gyártott, nikkel próbás pénzérme lett, amelyet néhány éve még 120 zlotyért vásároltak, ám most 240-265 ezret adnak érte. Népszerű az alumínium 10 groszys 1973-ból. Egy ilyen érme akár 24 ezer zlotyba is kerülhet. Havonta több tucat aukciót rendeznek ezekből a nem túlságosan régi pénzekből.

Noha ezekhez az érmékhez nem túl nehéz hozzájutni, mégis nagyon kelendőek. A 10 groszys azért leghíresebb érme, mert ez a legritkább. Ezért is lett ilyen magas az ára. Ugyanakkor a legnépszerűbb érme a Lengyel Népköztársaság alapításának 30. évfordulójára kiadott 200 zlotys 1974-ből.