Theresa May brit miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya felkészül a kőkemény brexit lehetőségére is, azaz arra, hogy az Egyesült Királyság a szétválás feltételeit tisztázó kilépési szerződés nélkül, egyik napról a másikra zuhan ki az Európai Unióból - tudósított a kormányfő parlamenti felszólalásáról a Bloomberg. A londoni kormányt eddig sokan bírálták azért, hogy nem tesz előkészületeket ennek a sokak szerint katasztrofális következményekkel járó forgatókönyvnek a végrehajtására.

May a múlt hónap végén firenzei beszédében kormánya nevében azt ajánlotta az EU-nak, hogy iktassanak be nagyjából kétéves átmeneti periódust a 2019. márciusi formális és a de facto szétválás közé, amely alatt a jelenlegi szabályok szerint folytatódna Nagy-Britannia és a többi EU-tagállam kapcsolata. A hétfői parlamenti vitában egy képviselői kérdésre válaszolva kijelentette, hogy ez alatt az idő alatt fennmaradna az Európai Bíróság joghatósága a szigetország ügyeiben.

Villámcsapás

Éppen ez az egyik probléma, amit a kihullásszerű válás esetén azonnal meg kellene oldania az Egyesült Királyságnak, a másik az áfabeszedés szétválasztása az uniós szisztémától, a harmadik a Világkereskedelmi Szervezet szabályainak megfelelő vámok önálló érvényesítése a világ minden országával szemben, beleértve az uniós tagállamokat is a közös EU-s szerződések helyett.

Ez az, amit a brit cégvezetők a lehető legrosszabb forgatókönyvnek tartanak. Hétfőn a miniszterelnök találkozott a Nestlé és a Vodafone vezetőivel, akik hároméves átmenetet tartanának jónak és stabil szabályozási környezetet szeretnének.

A Bloomberg értékelése szerint a miniszterelnök ezzel a bejelentéssel némileg elfordult a Firenzében használt békülékeny hangnemtől az EU-val szemben, és újra felmerül a lehetősége annak, hogy kormányának képviselői felállnak az unióval folytatott egyeztetések tárgyalóasztalától. A kormány brexitpárti tagjai azonban, élükön Boris Johnson külügyminiszterrel nagy tapssal fogadták főnökük bejelentését a tartalékterv készítéséről.

Jippiáé!

Johnson, aki a múlt havi beszéd előtt a kormányétól eltérő (keményebb) brexitpolitikát fogalmazott meg egy igencsak hosszúra sikeredett újságcikkben - amiért többek szerint Maynek ki kellett volna rúgnia őt a kormányból -, kitörő lelkesedéssel üdvözölte a tartalékterv készítését.

A Facebookon egyfajta vízióként tálalta a brutálbrexitet, amelyben "viri a varázslat, piri a parádé, Csilicsalamádé hipp és hopp" kikerült az ország a vámunióból és az egységes piacról. A kormányfő szerinte kijelölte az irányt az önmagát kormányzó, szabadkereskedő, kalózkodó "Global Britain" felé, amely visszaveszi az ellenőrzést jogszolgáltatása, pénzügyei és határai felett.

Eközben a kontinensen folytatódnak a válási tárgyalások, amelyeken alapvető nézeteltérések vannak a felek között. Az EU továbbra is először a szigetországban élő uniós állampolgárok jogairól, az ír-északír határról és az Egyesült Királyság korábbi kötelezettségvállalásai fejében fizetendő lelépési pénzről akar megállapodást. Az esetleges átmeneti időszakról és az új kereskedelmi kapcsolatokról csak ezt követően tárgyalna.

(A nyitókép forrása: Szabó Dániel, Napi.hu.)