Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Wien Energie bécsi energiaszolgáltató két energiatároló berendezést telepít az osztrák főváros energetikai rendszerébe annak érdekében, hogy ne pazarolják a megtermelt, de azonnal fel nem használható megújuló energiát. A tároló azonban nem egy akkumulátortelep lesz, hanem voltaképpen két nagy bojler. A hírt a Balkan Greenenegy News írta meg azzal, hogy az egyenként 5 MW teljesítményre kalibrált rendszer úgy fog működni, mint egy vízmelegítő.

A berendezések a Wine Energie hálózatában megtermelt, aktuálisan feleslegesnek bizonyuló zöldáramot alakítja át hővé, így biztosítva, hogy egyrészt a már megtermelt energia ne pazarolódjon el, másrészt pedig, hogy segítse a hálózati stabilitást. Ha a hálózatban felesleges energia keletkezik, az APG osztrák energiaszállító és rendszerüzemeltető tájékoztatja a Wien Energie-t, hogy aktiválja a "bojlert", melyben a vizet akár 155 Celsius fokig fel lehet melegíteni. Az így eltárolt energiát aztán közvetlenül a távfűtési hálózatba tudják betáplálni.

A most bejelentett tervek megvalósítását megkezdték, az üzembe helyezését és a működés megkezdését 2022 tavaszára ígérik. Az energiatárolók helyének kijelölése jelképesnek is nevezhető: a bécsi energiabeszállító két óriási olajtartály helyére építi meg a fűtőberendezéssel ellátott tartályát.

Az ilyen rendszerek különös jelentőséggel bírnak a klímavédelem szempontjából. Ha például erős szél fúj, akkor a szélturbinák gyakran több energiát termelnek, mint amire jelenleg szükség van. Rendszerünkkel egy gombnyomással képesek leszünk felvenni ezt a felesleges áramot, és hővé alakítani, tárolni és elosztani - mondta a Wien Energie vezérigazgatója, Michael Strebl.