Az egyik jármű az orosz fekete-tengeri flotta vezérkarának bázisán, a másik a Moszkva Ház nevű, egy kereskedelmi képviseletnek otthont adó épület udvarán állomásozik a belvárosban - erősítette meg az AFP francia hírügynökség munkatársa.

Az orosz fekete-tengeri flotta szóvivője nem kommentálta az esetet. A helyi média azonban közölte, hogy az esetleges "terrortámadások" kivédésére helyezték el a két helyszínen a páncélozott járműveket.

Hétfőn mintegy ötszázan gyűltek össze a Moszkva Ház közelében, hogy az orosz állampolgárságú Alekszej Csalij üzletember polgármesteri kinevezéséért tüntessenek. "Ebben a pillanatban békés tüntetők vagyunk" - mondta Olekszandr Szinijavszki, a tiltakozók egyike.

Anatolij Moguljev, a krími tartomány miniszterelnöke kedden felszólította a félsziget lakóit, hogy tartózkodjanak az olyan kijelentésektől, amelyek tragédiával végződhetnek.

A Krím félsziget déli részén fekvő Szevasztopolban vasárnap több tízezres Moszkva-barát tüntetést rendezett az Orosz Blokk nevű párt. Hétfőn a városi tanács rendkívüli ülésen polgármesternek választotta az orosz állampolgárságú Alekszej Csalij üzletembert, akinek gazdasági érdekeltségei is Oroszországban vannak.

Az eddigi polgármester, Volodimir Jacuba hétfőn lemondott. Azzal indokolta döntését, hogy "már nincsenek helyükön azok a vezetők, akik őt kinevezték" és így nincs joga, hogy betöltse hivatalát. Jacubát az ukrán parlament által leváltott Viktor Janukovics elnök tette meg a fekete-tengeri orosz hadiflotta központjául szolgáló kikötőváros vezetőjévé 2011-ben.

Kedden a Krími Autonóm Köztársaság fővárosában, Szimferopolban járt Leonyid Szluckij, az orosz parlament FÁK-országokkal foglalkozó bizottságának elnöke is, aki azt ígérte a krími oroszoknak, hogy Moszkva meg fogja védeni őket, ha életük veszélybe kerülne. Este mintegy ötszáz tüntető gyűlt össze a krími parlament épülete előtt, hogy nagyobb autonómiát követeljenek a régiónak. A tüntetők kitűzték a parlament főbejárata fölé az orosz nemzeti zászlót.

Ukrajnán belül a Krímben a legerősebb az Oroszországhoz kötődés hagyománya, a félsziget hivatalosan Oroszország része volt, amíg 60 évvel ezelőtt a moszkvai szovjet vezetés az ukrán köztársasághoz csatolta.