Mindkét szenátor azzal vádolta az elnököt, hogy devalválja az amerikai politikát és veszélybe sodorja az Egyesült Államok hitelét külföldön.

Jeff Flake arizonai szenátor a törvényhozás felsőházában elmondott szenvedélyes hangú beszédben jelentette be, hogy nem indul a jövő évi félidős választásokon, és visszavonul a politikától.

"Meggondolatlan, borzalmas és méltatlan viselkedéssel" vádolta meg Donald Trumpot, miközben hangsúlyozta, hogy nem leli örömét az elnök bírálatában, leszögezte: "kötelességből és lelkiismereti okokból" mégis megteszi.

"Soha nem szabad normálisnak tekintenünk a demokratikus normák és elvek szisztematikus aláásását" - jelentette ki. Úgy vélte, fennáll a komoly veszélye annak hogy a Republikánus Párt félelmet és maradi benyomást keltő párttá válik.

Nem maradok csöndben és nem vállalok cinkosságot ezzel.

Döntése bejelentése előtt a szenátor az Arizona Republic című lapnak adott interjújában közölte: "meglehet, a mai Republikánus Pártban már nincs helye olyan republikánus politikusnak, mint amilyen én vagyok".

Jól döntött?

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője Jeff Flake beszéde után leszögezte, hogy valószínűleg jó döntés volt, hogy a szenátor nem indul az újraválasztásért, mert valószínűleg amúgy is veszített volna. A Reuters brit hírügynökség kedden egy olyan, szeptember 24. és október 24. között készült felmérést hozott nyilvánosságra, amely szerint Flake támogatottsága Arizonában 30 százalékos.

Flake már a tavalyi elnökválasztási kampányban is Donald Trump egyik heves bírálója volt, s az elnökjelöltté választása után sem biztosította támogatásáról. Trump régóta szerette volna a törvényhozáson kívül látni az arizonai szenátort, s még azt is felajánlotta, hogy jövőre a saját vagyonából segíti a Flake ellenében induló másik republikánus politikus kampányát.

Egy másik kemény bírálat is jött

A Fehér Ház szóvivője nemcsak Jeff Flake, hanem Bob Corker szenátor kijelentéseit is visszautasította, mondván, Donald Trump elnök a politikai céljai elősegítését szorgalmazó szenátorokat szeretne látni a törvényhozásban.

A Tennessee állambeli Corker, a szenátus külügyi bizottságának elnöke, s az utóbbi hetekben szintén gyakran keveredett nyilvános vitába Trumppal. Néhány hete ő is bejelentette, hogy jövőre nem kívánja újrajelöltetni magát. Kedden a szenátusban Corker újságíróknak azt mondta Trumpról:

Az ember szeretné azt látni, törekszik arra, hogy elnökként viselkedjen, de láthatóan nem ez történik, nem láttam nála fejlődést.

A Republikánus Párt vezető politikusai kedden tartózkodtak attól, hogy kommentálják az elnök és a két szenátor vitáját. Mitch McConnell, a szenátusi frakció vezetője újságíróknak kijelentette: politikai célkitűzéseik valóra váltására összpontosítanak. Paul Ryan házelnök pedig, kicsinyítve a viták jelentőségét, azt javasolta a médiának, hogy "tegye félre" ez a disputát.

(Két volt amerikai elnök is kemény kritikákat fogalmazott meg Trumpról)