Idén márciusban 10,4 százalékra emelkedett az éves infláció Szlovákiában - írta a pozsonyi Új Szó. Havi összehasonlításban a februári lassulást követően a múlt hónapban 1,7 százalékkal nőttek az árak – derül ki a Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből. Csehországban 12,7 százalék volt a márciusi év/éves infláció.

Az infláció növekedését befolyásolta az élelmiszerárak emelkedése: az elmúlt év azonos időszakával összehasonlítva a drágulás leginkább a kenyeret, a gabonaféléket, a tejet, a sajtokat, a tojást, valamint az olajakat és zsírokat érintette.

Az elmúlt két hónap magas lakás- és energiaárai miatt tovább nőtt a tüzelőanyagok ára is. A magas üzemanyagár szintén magával vonzotta az infláció növekedését.

Idén márciusában a fogyasztói árindex a foglalkoztatottak háztartásainál 10,3, az alacsony jövedelmű háztartásoknál 10,4, a nyugdíjasok háztartásánál 11,2 százalékkal nőtt éves összevetésben. Az idei év első három hónapjában a fogyasztói árak éves szinten átlagosan 9,3 százalékkal emelkedtek.