Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő, május végi ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata - adta hírül a Népszava.

Jelenleg azonban egy másik megoldás tűnik a valószínűbbnek, amire múlt héten a német szociáldemokrata Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke tett javaslatot. Eszerint az oroszokkal szembeni olajembargót Magyarország kihagyásával vezetné be az EU. Ennek rendkívül súlyos politikai üzenete lenne, hiszen Magyarország ez esetben már eltérne az EU közös, Moszkvával szembeni politikától, s vállalnia kell ennek a következményeit.

Ez esetben tovább rosszabbodna a kapcsolata a térség összes államával, s végérvényesen megromlana a viszony Varsóval, amely már aligha áll ki Budapest mellett a Brüsszellel szembeni vitában. A magyar kormány, ha nem csatlakozik a szankciókhoz, nehéz időszakra számíthat az EU-n belül és feltételezhetően még nehezebben jut majd hozzá az uniós helyreállítási alap pénzeihez.

Orbán Viktor időt nyert?

Az Európai Tanács jövő heti, május 30-31-i csúcstalálkozóján várhatóan nem születik uniós megállapodás az orosz olajimport betiltásáról - derül ki Ursula von der Leyen szavaiból. Az Európai Tanács elnöke a Politicónak a davosi Világgazdasági Fórumon azt mondta: nem akar „hamis várakozásokat” kelteni a megállapodással kapcsolatban.

Ez szerintem nem megfelelő téma arra, hogy az uniós csúcson oldjuk meg, mivel nagyon technikai jellegű. Olyan, tengerparttal nem rendelkező országokról beszélünk, amelyeknek alternatív forrásokra van szükségük csővezetéken keresztül. Így csövekbe kell beruházni, finomítókat korszerűsíteni, mellett megújuló energiáról kell beszélni - idézte szavait az Index.

Az uniós politikus az észrevételeit azután tette, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentette, hogy az EU-csúcson nem fog tárgyalni az orosz szankciókról.

Immár három hete, hogy von der Leyen az orosz nyersolaj és finomított üzemanyagok teljes importjának "teljes tilalmát" javasolta, hogy ezzel próbálja elvágni azt a jövedelmező bevételi forrást, amely segít az oroszoknak finanszírozni az ukrajnai háborújukat.

Van egy politikai elem, amelyet meg lehet vitatni - ez az, hogy a többi tagország mennyit hajlandó beruházásként engedni Magyarországnak, de az első és legfontosabb nehézségek a technikai jellegűek, amelyekről most tárgyalunk" - mondta von der Leyen.

Az Európai Bizottság elnöke azt is elmondta, hogy a következő napokban beszélni fog Orbán Viktorral. „Meglátogattam őt Budapesten, hogy megértsem. (..) Folyamatos a kapcsolat közöttünk, ha szükséges, kapcsolatban vagyunk telefonon keresztül.”