Átlagban havi 146 eurót (56,5 ezer forint) költenek élelmiszerre a romániai lakosok, legalábbis az Euromonitor piackutató cég adatai szerint. Közép-kelet-Európában ez a legmagasabb összeg - adta hírül a Maszol. A legnagyobb tételt a húsfélék jelentik, 45,5 euróval, majd a zöldségek és a pékáru következnek 25,7, illetve 23,5 euróval.

Tejtermékekre és tojásra 22,6, gyümölcsre 9,9, halra 6,1, édességekre pedig 4,7 eurót költenek az emberek. A felmérés még tavaly készült, az összeg minden bizonnyal ma már lényegesen magasabb.

A régióban a bolgárok esznek a legolcsóbban, akik csak 82,1 eurót adnak ki ilyen célra. Ők húsfélékre csak 14,5 eurót költenek, harmadát a romániai összegnek. Magyarországon 93,8 euró/fő/hónap volt az élelmiszerre költött összeg azelőtt, hogy bedurvult volna az infláció.

A szlovákiaiak 140,2 eurót költenek a hasukra, a horvátok 128,9 eurót, a csehek pedig, akiknek a minimálbére nem sokkal marad el a romániai átlagfizetés mögött, 116,6 eurót.

Eközben Romániában a pazarlás sokkal inkább dívik, mint a térség más országaiban. A Cora áruházlánc felmérése szerint csak a különféle ünnepeket követően a romániai háztartások átlagban 16 kilogramm élelmiszert dobnak ki.