Nem fog felbomlani az euróövezet - jelentette ki az Osztrák Nemzeti Bank elnöke, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja egy vasárnapi osztrák lapban megjelent interjúban. Ewald Nowotny szerint azonban nem zárható ki az euróövezeti recesszió lehetősége.

Nowotny a Kronen Zeitungnak kijelentette, meggyőződése, hogy nem fog felbomlani az euróövezet. A gazdag és szegény országoknak egyaránt érdeke, hogy egyben maradjon - mondta. Nézete szerint Európa képes lesz legyőzni a válságot, mert megváltozott a gondolkodásmód. Óvott ugyanakkor az "irracionális fejleményektől". Mint kifejtette, arra gondol, hogy "értelmes megállapodásokat" végül ne tartsanak be a gazdasági nacionalizmus miatt vagy populista indíttatásból.

Mindenesetre a növekedés erőteljes lassulása következik - mondta. Hogy valóban zsugorodni fog-e az euróövezeti gazdaság, azt egyelőre senki nem tudja megmondani. De már nem zárható ki teljesen a recesszió lehetősége.

Nowotny szerint nem lehet az EU szakadásáról beszélni a pénteki brüsszeli csúcstalálkozó után, ezzel szemben egy "kétsebességes Európa" van kialakulóban. Ilyen jelenleg is több területen létezik, ezt képviseli például a schengeni övezet a személyek szabad mozgása terén - mondta. Hozzátette, helyesebbnek tartja konkrét előrelépéseket tenni - még ha ezekben nem is jut minden tagállam megegyezésre -, mint kétes hasznosságú kompromisszumokat kötni.

QP | Quality Placement