Franciaországban elnökválasztás lesz tavasszal, így januárban elstartolt az éles kampány, miközben a koronavírus is úgy döntött, hogy új mutánsával, az omikronnal fertőzési kampányt indít, ami szerencsétlen találkozásnak tűnik – derül ki a Financial Times cikkéből. Az ottani alkotmánybíróság még májusban úgy döntött, hogy a kormány a járványra hivatkozva nem korlátozhatja a franciákat vallásuk, politikai és munkahelyi szervezkedési szabadságuk gyakorlásában. Például nem kötheti egészségügyi igazoláshoz a részvételt az ilyen tárgyú rendezvényeken.

Így aztán a politikusokra maradt, hogy szabályozzák híveik részvételét a gyűléseiken. A mérsékelt pártok, mint Emmanuel Macron államfő La République en Marche mozgalma vagy Valérie Pécresse Les Republicains pártja azt ígéri, hogy korlátozni fogják a rendezvényeken részt vevők számát, ám a radikális politikusok, akár jobb, akár a baloldalon a politikai szabadság nevében nem terveznek ilyen megszorítást.

Jean-Luc Mélenchon a baloldal elnökjelöltje például csak annyit ígért, hogy gyűlései előtt a fertőzés átadását és átvételét is akadályozó maszkot fognak osztogatni az érkezőknek. Marine Le Pen, a nacionalista Rassemblement National elnöke kijelentette: nem lesz kétezer fős részvételi határ, maszkviselési vagy vakcinaigazolási követelmény. Annyit azért megtesznek hogy kampánynyitó nagygyűlést, amelyet január közepére terveztek, amikorra a járvány felfutását várják, február elejére halasztják.

Miközben Franciaországban már a korábbi változatoknál fertőzőbb omikron adja a fertőzések 60 százalékát, és a százezer emberre eső 234 esettel az ország rosszabb helyzetben van, mint az USA vagy az EU átlaga, a választási verseny a jobbszárnyon irtózatosan éles. Pécresse, aki egy hónapja még sehol sem volt, a friss közvélemény-kutatások szerint az elnökválasztás első fordulójában a szavazatok 17 százalékára számíthat, míg a két radikális jobboldali jelölt Le Pen és Eric Zemmour tévés személyiség 16, illetve 15 százalékra. Macron csak az első körben érezheti biztonságban magát 24 százalékos várható támogatottsággal.