Látva az oltási kedv lanyhulását, az európai kormányok a mézesmadzag és korbács politikájával igyekeznek visszaszorítani a koronavírus-oltás visszautasítását – írja a Financial Times. Eközben a fertőzések száma nő, jelezve, hogy kopogtat vagy már itt is van a járvány negyedik hulláma. A párizsi kormány keményvonalas megoldást választott azzal, hogy az egészségügyi dolgozókat kötelezte az oltás beadatására, aki megtagadja ezt, azt felfüggesztik az állásából. Emellett mindenkinek egészségügyi útlevet, oltási igazolást, negatív tesztet vagy a betegségét igazoló papírt kell bemutatnia, mielőtt betérne egy vendéglőbe.

Görögország hasonló úton jár, míg mások, élükön Németországgal a noszogatás politikáját követik. Augusztus 1-jétől például az utazóknak negatív tesztet kell felmutatniuk, mielőtt beengednék őket az országba. A Németország keleti részén lévő Sonneberg városa egy ingyen Bratwurst (tradicionális bajor fehér kolbászt) ad azoknak, akik megszúratják magukat. Egy nap alatt 250-en éltek a lehetőséggel

Más önkormányzati vezetők arra figyelmeztetnek, hogy korlátozások várnak azokra, akik nincsenek beoltva. Ez lesz a jövő útja: általános szabadság a beoltottaknak, miközben macerásabb lesz az életük azoknak, akiket nem szúrtak meg – derült ki Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg miniszterelnöke szavaiból. Az embereknek szerinte ezt el kell fogadniuk.

Kétsebességes társadalmak

Hogy nem beszél a levegőbe, azt az Obermühle Boutique Resort szálloda példája is alátámasztja. A bajorországi Garmisch-Partenkirchenben lévő hotel bejelentette, hogy októbertől csak mindkét oltásukat megkapott vendégeket fogad. A döntéshozókat az aggasztja, hogy miközben egymás után léptek életbe a lazítások az európai országokban, az oltási kampányok lelassultak, így a nyaralásból hazatérők behurcolhatják a fertőzést, ami a járvány olyan új hullámával fenyeget, ami ismét gazdasági károkat okoz.

A koronavírus-járvány negyedik hulláma elkezdődött – adott „hivatalos” információt a német Robert Koch Institute július utolsó hetében. Eközben az európai kormányok attól tartanak, hogy újra olyan sok beteg lehet, ami túlterheli a kórházakat. Ennek ellenére kétsebességesek (oltottak-nem oltottak) maradhatnak a társadalmak. Vezetők is vannak, akik határozottan oltásellenesek, például Hubert Aiwanger, Bajorország miniszterelnök-helyettese, ki a mellékhatások lehetősége miatt utasítja vissza a szúrásokat.

Hasonló megfontolások vezethettek az utcára több ezer franciát az ország városaiban július utolsó hétvégéjén, hogy az egészségügyi dolgozók kötelező beoltása és a többi szigorítás ellen tiltakozzanak. A felvonulóknál azonban jóval többen voltak, akik úgy döntöttek, hogy megszúratják magukat. Az Egyesült Királyságban a nyár végétől fogják megkövetelni a járványútlevelet azoktól, akik az éjszakai életben mozognak, Olaszországban már érvényben van ez a fajta szigorítás, amit Mario Draghi miniszterelnök azzal indokolt, hogy ha nem oltatja be magát elég ember, akkor újra korlátozásokra lesz szükség.