Egy önkormányzati beruházási alapot állíthat fel a lengyel kormány, ha a lengyel-magyar vétó miatt elmaradna az uniós utalások jelentős része - árulta el egy konferencián Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Business Insider Polska tudósítása szerint. A kormányfőtől természetesen megkérdezték, hogy miből szándékoznak finanszírozni az alapot, például terveznek-e államkötvény-kibocsátást a hazai pénzpiacon, amire homályos választ kaptak. A kormány számol a lehetőségekkel...

Morawiecki szerint már tavasszal és a nyáron is készültek erre az esetre, a koronavírus-járvány miatt bevezetett gazdaságösztönző intézkedések is megmutatták, mire számíthatnak az önkormányzatok és a vállalatok. "Ez többmilliárdos program lenne, kizárólag hazai eszközökkel, az utak modernizálására és újjáépítésére, az iskolák, kórházak, vízvezetékek, csatornák felújítására, különböző strukturális beruházásokra, amelyek a járásoknak, városoknak segítenek azok beruházásaiban" - mondta miniszterelnök.

Morawiecki hozzátette, hogy már most készítenek egy olyan programot, amely azoknak az uniós pénzből finanszírozott projekteknek a befejezését segíti elő, amelyek már folyamatban vannak. "Megmutattuk a válságkezelési programjainkkal, hogy erre képesek vagyunk, hogy megvannak a lehetőségeink arra, hogy finanszírozzuk, hitelezzük a gazdaságot, biztosítsuk a munkahelyek védelmét."

Traktorok Varsóban

Eközben azonban a hét végén agrárgazdálkodók úgy tüntettek, hogy traktorokkal foglalták el Varsó különböző pontjait - tudósított az onet.pl. Ezzel azt akarták kifejezni, hogy nem elégedettek a járvány idején kapott kormányzati segítséggel. Emellett fel akarták arra is hívni a figyelmet, hogy mire számíthatnak az ország vezetői a lengyel kormány vétója után, ha visszaesnének az uniós agrártámogatások.

A helyszínen lévő rendőrök igazoltatták a résztvevőket és büntetéseket szabtak ki. A traktorok néhány óra után felszabadították a főváros utcáit és visszafordultak. Összesen több tucat mezőgazdasági jármű vett részt a demonstráción, a szervezők szerint 60 traktor volt Varsóban.

Válságban a kormány

A lengyel média szerint a kormány egy héten belül széteshet. Növekszik a feszültség az uniós csúcs előtt, és a jobboldali kormányon belül különösen érezni ezt. A parlament folyosóin az a pletyka kering, hogy Morawiecki kész lenne a vétó helyett megszavazni az uniós büdzsét és helyreállítási alapot, amivel megszabadulhatna a régóta különcködő, erőszakos Zbigniew Ziobro igazságügyi minisztertől, a kormánykoalíció egyik kicsi pártja, a Szolidáris Lengyelország vezetőjétől. Ziobro és hívei azzal fenyegetőznek, hogy ha a kormányfő nem vétóz, kilépnek a koalícióból.

Eközben Jaroslaw Gowin miniszterelnök helyettes, a másik kis koalíciós párt, a Szövetség elnöke távolságot tart a nagy kormánypárttól, a Jog és Igazságosságtól (PiS) ás Ziobro pártjától. Szerinte Lengyelországnak nem kellene vétóznia, egyebek mellett azért, mert ez a pénzpiacokon súlyos következményekkel járna az ország kárára. A különutas politikában  még azt is megengedte magának, hogy külön is tárgyalt az unióval.

A kérdés az, mit akar Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, az ország tényleges vezetője. - Már túl messzire ment a dolog - mondja ezzel kapcsolatban egy Kaczynskihoz közel álló, névtelenséget kérő politikus. - Morawieckinek most már vétóznia kell ahhoz, hogy arcvesztés nélkül jöhessen ki ebből a helyzetből. Pedig a kormányfő el akarta ezt kerülni. A vétó politikai válságot hoz Lengyelországban, annak hiánya szintén.