Az európai városok közül jelenleg Varsó levegője a leginkább szennyezett, ami a szakértők szerint nem csupán a tüdőbetegségekkel küzdőknek okoz gondot, hanem a legfiatalabbak esetében akár fejlődési rendellenességet is okozhat - derült ki a TOK FM híréből. Ezért az önkormányzat úgy döntött,, hogy minden gyermekekkel foglalkozó intézményben légtisztítókat helyeznek el.

Anna Gayer, a varsói műszaki egyetem mérnöki osztályának dolgozója elmondta, hogy a fűtési időszakban a lengyel főváros a levegő minőségét illetően komoly problémákkal küzd. Ami különösen érdekes, nem sokat segít ezen az sem, ha épületen belül tartózkodunk zárt ablakok mellett. A leginkább az öt év alatti gyermekek szenvedik meg a szmog hatását, mert a légzőrendszerük még nem eléggé fejlett.

Divatossá váltak a légszennyezettség-mérők és a légtisztítók is a lengyel fővárosban, ezeket külföldről hozzák be, leginkább Kínából. Fontos, hogy a levegőtisztító vásárlásakor figyeljünk arra, hogy az előállítónak van-e tudományos vizsgálatról igazolása, amely garantálhat, hogy a készülék hatásos.

Anna Gayer azt is elmondta, hogy a tüdőkárosodás nem az egyetlen gond a szmoggal. Barcelonában iskoláskorú gyermekeken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a neurológiai fejlődést befolyásolja a szennyezett levegő: például problémák akadtak a gyerekek figyelmével, illetve agyuk fejlettségével is.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com