Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rubel az 1998-as ázsiai valutaválság óta nem látott napon belüli zuhanást szenvedett el hétfőn, miután a befektetők úgy látják, hogy a kitartóan szánkázó olajár súlyos károkat okozhat az orosz gazdaságnak - jelentette a BBC. A rubel kilenc százalékot hanyatlott a dollárral szemben, mielőtt visszakorrigált az árfolyama, amit piaci szereplők a jegybank beavatkozásának tulajdonítanak.

Az orosz valuta a nap végén 52 rubel/dolláros, illetve 64 rubel/eurós árfolyamon forgott, ami még mindig négy százalékkal volt a nap elejének szintje alatt. A kereskedők szerint a moszkvai jegybank november 10-e óta először rubelt vásárolt a piacon, hogy megfékezze a szabadesést - a bank nem kommentálta a találgatásokat. Szűken egy hónappal ezelőtt azt mondták, hogy csak akkor folytatják a rubel védelmét szolgáló beavatkozásokat, ha az árfolyam esése veszélyezteti az orosz gazdaság pénzügyi stabilitását.

Nyugi, emberek!

Kszenija Judajeva, a központi bank elnökhelyettese azzal próbálta megnyugtatni a piacot, hogy megjegyezte: kellő likviditás van a devizapiacon, úgyhogy nincs okuk a pánikra. Emellett a bank hamarosan elkészíti új gazdasági előrejelzését, amelyet 60 dollár/hordós olajárra alapoznak. (Az orosz gazdaság exportbevételinek 70 százaléka, a költségvetés forrásainak fele származik az olaj és a gáz kiviteléből.)

A Kreml titokban talán nem is bánja a rubel gyengülését, mert az részben ellensúlyozza az alacsony olajárak miatt visszaeső exportbevételeket - véli Laura Lambie, az Investec Wealth & Investment befektetési cég vezető szakértője. A rubel árfolyamát csak az olajárak stabilizálódása támogathatná meg, minden egyéb tényező ehhez képes másodlagos vagy jelentéktelen - mondja Igor Zelentszov, a Globex Bank vezető devizakereskedője.

Ötéves mélypont

A londoni Brent nyersolaj árfolyama tegnap egészen 67,53 dollár/hordóig gyengült. Ilyen alacsony árra utoljára a pénzügyi válság szaggatta 2009-es év októberében volt példa. Később 70 dollár fölé korrigált az ár. Az észak-amerikai WTI szabvány 63,72 dollár/hordóig hanyatlott, ami 2009 júliusa óta a legalacsonyabb árfolyam.

Az olajpiac továbbra is pánik üzemmódban van - állítja Amrita Sen, az Energy Aspects tanácsadó cég vezető olajipari elemzője. Ha túljutunk a kétségbeesésen, akkor a Brent valahol hordónként 65 és 80 dollár között stabilizálódhat - véli, meglehetősen tág határok közé saccolva a fekete arany tőzsdei árfolyamát. Eugen Weinberg,a Commerzbank elemzője úgy látja, hogy a piac keresi az új egyensúlyi árat valahol 70 dollár alatt. Ez kissé meglepő annak tükrében, hogy az észak-amerikai olajpala-kitermelők többsége a jelenlegi árszinten már nem képes profitot termelni - teszi hozzá.