A Moody's "Global Macro Outlook 2013-2014: Downside Risks Have Diminished" kiadványa megállapítja, hogy miután az Egyesült Államokban sikerült elhárítani a "fiscal cliff" közvetlen veszélyét, az euróövezetben enyhültek a pénzügyi rendszer finanszírozási feszültségei, a fejlődő piacokon pedig csökkent a megtorpanás valószínűsége, már kevesebb buktató áll a globális fellendülés útjában.

Az euróövezeti makrogazdasági mutatók javulását azonban még számos kockázati tényező terheli: a vártnál mélyebb recesszió tovább szűkítheti a hitelezési hajlandóságot, különösen akkor, ha fokozódik a szuverén adósságszolgálati krízis; a fejlődő piacok vártnál lassúbb fellendülése a legutóbbi lassulás után; a geopolitikai feszültségek éleződésének hátrányos gazdasági következményei.

"Előrejelzésünk lényegében nem változott, a kockázati tényezők azonban egyértelműen enyhültek az elmúlt három hónapban" - mondta Colin Ellis, a Moody's makrogazdasági elemzésekért felelős első alelnöke. "Visszafogott világgazdasági fellendülésre számítunk, ezen belül az átlagtól elmaradó mértékűre a fejlett és mérsékelt emelkedésre a fejlődő térségekben."

A Moody's a G20-ak esetében visszafogott, átlagosan 2,9 százalékos növekedést vár 2013-ra és 3,3 százalékosat 2014-re. Az Egyesült Államok az idén pozitív GDP-növekedést ér el, az euróövezet GDP-je viszont stagnálni fog az idén.