Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán energetikai minisztérium közlése szerint Oroszország január-szeptemberben 62,8 milliárd köbméter földgázt exportált Európába Ukrajnán át. Ez 19,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Oroszország tavaly összesen 104 milliárd köbméter földgázt szállított Európába ukrán tranzittal, ami meghaladja az egy évvel azelőtti 95,4 milliárd köbmétert.

Az orosz Gazprom biztosítja az európai gázszükséglet 25 százalékát. Ennek 80 százaléka Ukrajnán keresztül jut el az európai fogyasztókhoz.

A kijevi minisztérium arról is beszámolt, hogy az ukrán gázfogyasztás 8,3 százalékkal 37,4 milliárd köbméterre mérséklődött az idei első kilenc hónapban a tavalyi azonos időszakkal összevetve. Jurij Bojko ukrán energetikai miniszter a közelmúltban azt mondta, hogy az ukrán gázfogyasztás az idén 15 százalékkal, jövőre további 12 százalékkal csökken, okokat azonban nem közölt.

Ukrajna az idén 27 milliárd köbméter orosz földgázt tervez vásárolni, jövőre pedig 24,5 milliárd köbmétert a tavalyi 40 milliárd köbméter után.