A munkavállalók egyötöde tervezi, hogy felvesz teljes munkaidős, állandó státuszú munkatársat jövőre - ez több, mint az idei 14 százalék - idézi a Reuters a CareerBuilder.com állásportált, egy online lapot, amely több mint 2700 fejvadászt és hr-szakértőt kérdezett meg novemberben a Harris Interactive megbízásából. Csak 9 százalék mondta, hogy létszámcsökkentést tervez 2010-ben, ami kevesebb, mint az idei 16 százalék.

Egyértelműen emelkedés várható; több munkaadó mondja azt, hogy növelik a teljes munkaidős alkalmazottak számát, és ez egy nagyon jó hír - közölte Michael Erwin karrier tanácsadó. Sok munkáltató még kivár, hogy lássák, miként alakul a gazdaság és mit hoz az új év - tette hozzá. A munkaadóknak ugyanis 61 százaléka közölte, hogy nem tervez változtatni az alkalmazotti létszámon, amely óvatosságot mutat.

A munkaadók egyharmada azt tervezi, hogy új technológiai pozíciókat hoz létre, míg 28 százalék közölte, hogy ügyfélszolgálatban erősít, 23 százalék pedig a sales részleget duzzasztaná.

A fizetések és a juttatások valószínűleg továbbra is szegényesek maradnak.

A munkaadók 57 százaléka közölte, hogy magasabb fizetéseket biztosít a meglévő munkavállalóknak 2010-ben, ami kevesebb, mint a 2009-es 65 százalék. 29 százalék azt tervezi, hogy növeli az ajánlott béreket az új munkavállalók esetén, kevesebben, mint amennyien idén (33 százalék). A kutatás szerint a munkavállalók 37 százaléka tervezi, hogy csökkenti a juttatásokat jövőre (az idei évre vonatkozó arány 32 százalék).