Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hamarosan fogadják Minszkben a Nemzetközi Valutaalap küldöttségét, amely az ország helyzetének felmérése és a kormány vállalásainak mérlegelése alapján javaslatot tesz arra, hogy kapjon-e kedvezményes hitelt az ország az IMF-től - írja a Rzeczpospolita.

A küldöttség június 5-12. között keresi fel az ország az országot, első dolga lesz, hogy ellenőrizze a gazdasági helyzetet, a korábban elhatározott reformok megvalósítását, illetve azt, kellően előkészítették-e az IMF képviselőinek októberi látogatását.

A fehérorosz kormány hárommilliárd dolláros hitelt igyekszik szerezni az IMF-től tíz évre, évi 2,28 százalékos kamattal - de ez nem lesz könnyű. Az országot autoriter módon irányítják: bárki legyen a kormányfő, azt csinálja, amire Alekszander Lukasenko utasítja.

Nagy cechet kell kifizetni

Az IMF-fel kötött előző megállapodást nem hajtották végre: nem volt privatizáció, elmaradtak a piaci reformok és nem szabadították fel az árakat. A hatalom továbbra is szügyig benne van a gazdaság irányításában, például a vállalatok háromnegyede állami tulajdonban maradt.

A jelenlegi gazdasági válság egybeesik az orosz-fehérorosz kapcsolatok romlásával. Belarusz az olcsón kapott orosz nyersanyagoktól és energiahordozóktól függ, ám már ez sem segít: az államkasszában egyre kevesebb a pénz, a valutatartalékok elapadtak és nő az államadósság. Az országnak idén 4,4 milliárd dollárt kell törlesztenie - a Fitch szerint a különféle tartozások visszafizetésére megy el Fehéroroszország GDP-jének 23 százaléka.