Spanyolországban, Görögországban és Olaszországban nőttek a magánszemélyek és vállalatok bankbetétei szeptemberben, a német és francia bankokból viszont több pénzt vettek ki a hónap folyamán, mint amennyit betettek - mutatják az Európai Központi Bank (ECB) csütörtökön publikált adatai.

A bankbetétek növekedése elemzők szerint arra utal, hogy az unió perifériáján kezdenek megnyugodni a kedélyek az ECB kötvényvásárlási programjának köszönhetően, miután elhárulni látszik az euróövezet széthullásának veszélye.

Spanyolországban a magánszemélyek bankbetétei 1,2 százalékkal nőttek - fél év óta először -, míg júliusban még 4,7 százalékkal csökkentek.

A görög bankokban elhelyezett pénzek 1 százalékkal nőttek szeptemberben az előző hónaphoz képest - május óta a legmagasabb szintre emelkedve -, az olasz bankokban 2,1 százalékkal ugyancsak rekordra nőttek a betétek.

Ezzel szemben Németországban és Franciaországban 0,1 százalékkal kevesebb pénzt helyeztek el magánszemélyek és vállalatok az augusztusinál, igaz a csökkenés rekord magasságból indult.

A fordulat a mediterrán országokban azután következett be, hogy az EKB elnöke bejelentette, a bank kötvényvásárlási akciókkal kész hozzájárulni a súlyos szuverén kötvénypiaci torzulások enyhítéséhez.