Az új oltóanyagból várhatóan hetente 94 millió darabot gyártanak majd, ez pedig jóval kevesebb a korábban várt mennyiséghez képest.

A tartalékok hiánya miatti aggodalom egyre nő, mivel az északi féltekén lassan télbe fordul az időjárás, és így a fertőzés kockázata is magasabb.

Korábbi előjelzések szerint a világ népességének közel egyharmadát érintheti a járvány, de a fertőzöttek nagy többségénél a betegség lefolyása csak enyhe tünetekkel jár.

A legnagyobb fertőzésveszélynek többek között az egészségügyben dolgozók, a terhes nők, valamint az asztmában szenvedők és a cukorbetegek vannak kitéve. Számukra kiemelt fontosságú, hogy vakcinához juthassanak.

Eddig összesen 3486-an haltak meg sertésinfluenza következtében, az elmúlt egy hétben pedig 300-an - áll a WHO jelentésében. A szervezet továbbra is azt ajánlja, hogy minél többen oltassák be magukat a szezonális és a sertésinfluenza ellen egyaránt.

A WHO hozzátette: az oltóanyag mennyisége semmiképpen sem lesz elegendő a helyzet kezelésére, ugyanis szinte bárki a világon könnyen megfertőződhet. Ezzel együtt üdvözölte azt a kezdeményezést is, mely szerint 9 fejlett ország az elkövetkező 6-8 hónapban megosztja vakcina tartalékainak egy részét a fejlődő országokkal.

A Világszervezet 193 tagországából már 85 jelezte, hogy egyelőre nincs hozzáférése a vakcinákhoz. Az Egyesült Államok egy tegnap kötött megegyezés értelmében, többek között Ausztráliához, Brazíliához és Franciaországhoz csatlakozva tartalékainak 10 százalékát fölajánlotta a vakcinával nem rendelkező országok számára.

A GlaxoSmithKline és a Sanofi-Pasteur gyógyszer gyártók korábban 120 millió adag vakcinát adományozták a WHO-nak, melyeket azok között az országok között lesznek szétosztva, melyek korábban nem részesültek elég oltóanyagból.