Az Egyesült Államokban március 10-én éjjel kettőkor előretekerik az órákat három órára azokban az államokban, amelyek elfogadják a nyári időszámítást. A változtatás célja, hogy a napfényes órák esti időszakának meghosszabbításával megtakarítást megtakarítást érjelenek el a világítási energiában - számol be a Business Insider gazdag történeti háttérrel az óraátállítással kapcsolatos mizériákról. Az üzlet jól ismert: igaz, hogy ezzel a módszerrel naponta egy alvási órát vesztenek az emberek, de este tovább van világos.

Az amerikai hírportál emlékeztet rá, hogy az óraátállítást először az első és a második világháborúban vezették be energiamegtakarítási céllal, majd ezt követően a békeidőkben is megtartották ezt a módszert. Jelenleg az USA-ban Arizona államot és Hawaiit kivéve elfogadott a világos órák meghosszabbításával elérhető energiamegtakarítás. A fő szabály az, hogy míg az északi államok értékelik az egy órával hosszabb ideig tartó napsütést az esti időszakban, a déliek, ahol nagy a hőség, előnyben részesítik a korai alkonyt.

Tévedés

Az óraátállítással kapcsolatos egyik legnagyobb tévedés az USA-ban, hogy a mezőgazdasági farmerek kérték a bevezetését, hogy több idejük legyen a földeken dolgozni. A valóság azonban az, hogy ebben az ágazatban napkeltekor kezdődik a munka független attól, hogy hányat mutatnak ekkor az órák. Ennek tükrében nem meglepő, hogy az őket képviselő szakmai szervezetek 1919-ben támogatták az óraátállítás eltörlését.

Ezt követően az okozott gondot, hogy egyes államok és városok továbbra is tetszés szerint állíttatták át a területükön az órákat, aminek következtében 1963-ra szabályos órakáosz alakult ki az USA-ban. A History Channel akkori cikke szerint egy az Ohio állambeli Steubenville és a Nyugat-Virginia állambeli Moundsville közt megtett 55 kilométeres buszozás során hét "időzónát" keresztezett az utazó.

Csak tekerni ne kelljen!

Egy 1966-ban elfogadott törvény végül egységesítette az óraátállítás kezdő és záró időpontját. Eközben Florida állam - ahol szintén igencsak meleg van - 2018-ban elfogadott egy jogszabályt, amelynek alapján egész évre kiterjeszthetik a nappalifény-megtakarítás intézményét, azaz kihagynák a félévenkénti óraállítgatást.

Nagy kérdés, hogy ez megoldja-e azt a problémát, amelyet egyes tanulmányok említenek, nevezetesen, hogy a kevesebb alvásidő negatív hatással van az emberek egészségére, autó- és munkahelyi balesetekhez vezet. Ezzel is összefügghet, hogy számos állam, köztük Pennsylvania, Texas, Washington és Idaho törvényhozása az óraátállítás eltörlését fontolgatja saját területén. Magyarországon idén március 31-én éjjel kell előretekerni az órákat.