Egyetlen hamutartó egy étterem vagy kávéház asztalán elég ahhoz, hogy a hely tulajdonosát akár 1250 dollárra büntessék - ezt írja elő a kijevi parlament által elfogadott törvény, amely drasztikusan szigorítja az eddigi előírásokat. A labdarúgó Európa-bajnokság - amelynek társ-rendezője Ukrajna - megkezdése előtt két héttel hozott rendelkezés "európai szintre" emeli a világ egyik legerősebben dohányos országában a tilalmakat.

Már tavaly megtiltották a dohányzást a kórházakban, az iskolákban és az aluljárókban, de a vendéglátó helyeknek lehetővé tették, hogy elkülönített dohányzó részlegeket alakítsanak ki. Most ezt is megszüntették, és a tilalmat kiterjesztették a sportlétesítményekre, középületekre, a játszóterekre, a tömegközlekedésre és annak megállóira. A szállodákban, vállalatoknál, repülőtereken és vasútállomásokon lehet dohányzó helyiséget létrehozni, amennyiben annak szellőzése megfelelő - írta a Kyiv Post. Ráadásul ami már nehezen indokolható a dohányzás elleni küzdelemmel, betiltották az elektromos cigaretta-pótlók használatát is.

A 2010-es Global Adult Tobacco Survey adatai szerint az ukránok mintegy 29 százaléka dohányzik - a férfiaknál a világon az egyik legmagasabb az arány, 50 százalékos, a nőknél ez 11 százalék. A 13-15 éves korcsoport 24 százaléka dohányos. Évente 115 ezer ukrán hal meg a dohányzáshoz köthető betegségben.

A nemzetközi dohányvállalatoké a piac 90 százaléka. Az Imperial Tobacco szerint az eddigi szabályozás megfelelő volt mindkét tábor számára, a mostani szigorítás azonban korlátozza a fogyasztók jogait és gazdasági károkat okoz - nem csak a cigarettákat gyártóknak. Azokban az országokban, ahol ilyen teljes tilalmat vezettek be, a vendéglátó helyek árbevétele 20 százalékkal, alkalmazottaik száma 16 százalékkal is csökkent. Ráadásul az állam jelentős költségvetési bevételtől esik el a cigarettafogyasztás visszaesésével - írta az Interfax Ukraine.