A történet lényege, hogy egy portugál asszony - miután egészsége megromlott - úgy döntött, hogy nem használja autóját és azt - anélkül, hogy kivonatta volna a forgalomból - leállította saját házának udvarán. Elkövette azonban azt a hibát, hogy a kocsira nem kötött kötelező biztosítást. Úgy vélte, hogy erre nincs szükség, ha egyszer úgysem megy ki vele a forgalomba.

Azonban a nő gyereke - anélkül, hogy szólt volna az anyjának -, elvitte a kocsit és balesetet szenvedett vele, ő maga és két utasa meghalt.

A portugál jármű garanciaalap (Fundo de Garantia Automóvel) közel 440 ezer eurót fizetett a hozzátartozóknak, azonban úgy gondolta, hogy ezt a pénzt az autó tulajdonosán behajtja. A nő azonban arra hivatkozott, hogy egyrészt nem terheli felelősség a káreseményért, másrészt a kocsit sem állt szándékában használni.

Az ügy bonyolultságára tekintettel, az eljáró portugál legfelsőbb bíróság az Európai Bírósághoz fordult.

  • Egyrészt azt szerette volna megtudni, hogy a nő jogosan mellőzte-e a kgfb megkötését, ha tudta, hogy a kocsit nem viszi ki a forgalomba.
  • Másrészt arra is kíváncsi volt, hogy a nemzeti kártérítési szerv behajthatja-e a kifizetett pénz egy részét azon az emberen, aki nem kötött biztosítást.

Az Európai Bíróság kimondta, hogy

gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés megkötése kötelező, amennyiben az érintett gépjármű még mindig valamely tagállamban van nyilvántartva, és alkalmas a forgalomban való részvételre, ám, kizárólag tulajdonosának döntése alapján, aki többé nem szándékozik azt vezetni, egy magántulajdonban lévő telken parkol.

A másik kérdésre is pozitív választ kapott a garanciaalap, vagyis megoszthatja a költségeket azokkal, akik nem kötöttek kötelező biztosítást.

A kép csupán illusztráció, forrás: Shutterstock.