Az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is jó viszont ápoló Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke egy ideje kórházban van. Nem vett részt olyan eseményeken, amelyeken meg szokott jelenni, így találgatások kezdődtek arról, mi lehet vele. Végül nagy titkolózások után kiderült: fáj a térde, meg kellett operálni - írta a gazeta.pl.

Az is kiderült, hogy miután elhagyja a kórházat szüksége van legalább két hét pihenésre. Kaczynskit Lengyelország tényleges vezetőjének tartják, így nem meglepő, hogy az egészségügyi állapotával kapcsolatban május eleje óta tartó találgatások után az is felmerült, ki lehetne az utóda, ha úgy döntene, hogy felhagy a politizálással.

A Rzeczpospolita című lapban megjelent közvélemény-kutatás szerint (amelyet az IBRiS intézet készített) a megkérdezettek többsége, 42,8 százaléka nem lát esélyes utódot. A feltett kérdésere azt felelték: ez az, amit nehéz lenne megmondani. A válaszadók szerint a legesélyesebb utódjelölt a jelenlegi kormányfő, Mateusz Mazowiecki, aki 14,4 százalékuk szerint vehetné át Kaczynski helyét.

Viszonylag jó esélyeket adnak Joachim Brudzinski belügyminiszternek, aki kilenc százalékuk szerint vehetné át a pártvezetői posztot. A felmérésben résztvevők megemlítették még Beata Szydlo volt miniszterelnököt (8,6 százalékos esélyt adva neki), a köztársasági elnököt, Andrzej Dudát (7,4 százalék) és az igazságügyi minisztert, Zbigniew Ziobrot (5,4 százalék).

Érdemes megemlíteni, hogy Morawiecki alig két éve, csak 2016-ban lépett be a 2001-ben alapított PiS-be.

A fotó forrása: Getty Images