Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BBC bemutatta olvasóinak a 22 éves Salman Ramadan Abedit, azt a fiatalembert, aki a rendőrség szerint elkövette a hétfői manchesteri öngyilkos robbantást. A halottkém még nem erősítette meg a feltételezést.

Abedi 1994 szilveszterén született Manchesterben líbiai szülők gyermekeként. Anyja és apja a szélsőséges Kadhafi-rezsim elöl menekült Nagy-Britanniába. A család néhány Londonban töltött év után költözött tovább a brit iparvárosba, ahol Abedi apja aktív vallásos életet élt a Didsbury mecsetben. A fiatalember a Salford Universityn tanult, majd kikerült az egyetemről és egy pékségben dolgozott. Barátai szerin kábítószerezett, jól focizott és a Manchester United nagy szurkolója volt.

Egy lány és két fiú testvére van. Anyja és apja a hírek szerint visszatért Líbiába és Abedi is követte őket. Állítólag az elmúlt napokban tért vissza a szigetországba. Családja több címen is elérhető Manchesterben, ezek mindegyikét átkutatta a rendőrség. Egy 23 éves férfit letartóztattak a merénylettel összefüggésben.

"Gyűlölt engem"

Manchesterben él az egyik legnagyobb líbiai közösség Nagy-Britanniában. A szomszédok a család házán az év bizonyos időpontjain líbiai zászlót láttak. A BBC emlékeztet arra, hogy a környékről köztudott, hogy megfordulnak arra iszlám szélsőségesek.

A Didsbury mecsetet mérsékelt, liberális szellemiségű helynek ismerik. Mohammed Saeed El-Saeiti, a mecset imámja veszélyes szélsőségesként emlékszik Abedire. Salman gyűlölettel tekintet rám egy az Iszlám Állam terrorszervezettel kapcsolatosa beszédem után - idézi az imámot a BBC. Tudtam, hogy utál engem, ami nem lepett meg.

A rendőrség a feltételezett merénylő megtalálása után arra koncentrál, hogy kiderítse, egyedül követte-e el tettét vagy mások segítségével. Az utóbbi esetben egy nagyobb terroristahálózat is a bűnüldöző szervek látóterében kerülhet.

Két lengyel is meghalt

Legalább két lengyel állampolgár meghalt a manchesteri terrortámadásban, egy lengyel pedig megsebesült - közölte szerda reggel a lengyel külügyi tárca azzal, hogy a tényt a brit hatóságok megerősítették.

Witold Waszczykowski külügyminiszter pedig az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak nyilatkozva elmondta: a két halálos áldozat az Ariana Grande koncertjén jelen lévő két lány szülei, akik a rendezvény végén gyerekeikért mentek. Az egyik lány felnőtt, a másik kiskorú, Waszczykowski közlése szerint a brit hatóságok és a manchesteri lengyel konzulátus gondoskodnak róluk - írta az MTI.