Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter írországi látogatásának sajátos hátteret ad, hogy az elmúlt évek bevándorlása nyomán a zöld sziget legnagyobb kisebbségét az ott élő lengyelek alkotják - írta a Gazeta.pl. Ennek szellemében elsősorban olyan ügyeket akart napirendre venni tárgyalásai során, amelyek honfitársait érintik.

Ezek egyike a lengyel nyelv és kultúra képviselte az ír iskolákban. A varsói kormány álláspontja szerint az Írországban élő lengyelek megérdemlik, hogy a gyermekeiket anyanyelvükön nevelhessék, lengyelül taníttathassák. A miniszter ennek szellemében tárgyalt például az ír oktatási tárca vezetőjével a lengyel nyelv oktatásának bevezetéséről.

Kis Lengyelország

A ír sziget mindkét részén érezhető a lengyelek jelenléte. Van olyan kint élő magyar, aki egy lengyel közösségbe költözött be. A környékükön alig hallani angol szót, a boltok a Lengyelországban megszokott árukat kínálják, amelyek persze sokkal olcsóbban kínálják áruikat, mint a helyi áruházak a brit termékeket. A lengyel sajtótermékek is megvásárolhatók.

A miniszter diszkréten hallgatott arról, hogy ki állná lengyeloktatás bevezetésének költségeit. A Gazeta szakírói szerint "állati jó buli lenne", ha az ír adófizetők is egyetértenének azzal, hogy az ő pénzükből kell kifizetni a változtatás költségeit. Ami a varsói vezetést illeti: azzal igyekeznek segíteni az ottani lengyeleknek, hogy bővítik az írországi konzulátusok kapacitását.