A bizottsági tájékoztatás szerint a jóváhagyott amerikai javaslat szankciókat vezetne be minden olyan vállalattal szemben - beleértve az európaiakat is -, amelyek kapcsolatban vannak Oroszország energiapiacával csővezetékek fejlesztése, karbantartása, korszerűsítése vagy javítása által. Az új szankciók nyolc európai uniós vállalatot érintenek, például azokat, amelyek részt vesznek az Északi Áramlat 2 olajvezeték építésében - írta az MTI.

A bizottság aggodalmát fejezte ki az Oroszország elleni szankciók negatív politikai következményeivel kapcsolatban is. Mint írták, a G7 partnerországok megegyezése szerint az új szankciók bevezetését mindig egyeztetni kell a szövetségesekkel. Az Európai Bizottság aggodalommal figyeli a kibontakozó folyamatot az európai energiafüggetlenség szempontjából, ezért minden lehetséges diplomáciai csatornán kifejezi nyugtalanságát az amerikai adminisztrációnak.

Az Európai Bizottság kész az európai vállalatok érdekének védelmére

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy az EU teljes mértékben elkötelezett az Oroszországgal szemben foganatosított szankciók mellett a minszki megállapodások teljes körű végrehajtásának biztosítása érdekében. Kiemelte ugyanakkor, hogy az új amerikai törvényjavaslat esetleges nem kívánt, egyoldalú hatásokkal járhat, amelyek befolyásolják az unió energiabiztonsági érdekeit, ezért a bizottság arra a következtetésre jutott: ha aggályait Washington nem veszi kellőképpen figyelembe, készen áll arra, hogy válaszlépéseket tegyen.

Az "Amerika előbb" szlogen nem jelentheti azt, hogy az európai érdekek hátrébb szorulhatnak - tette hozzá a bizottság elnöke.

Az amerikai képviselőház kedden szinte egyhangú szavazással fogadta el azt a törvénycsomagot, amely újabb szankciókat foganatosít Oroszország, Irán és Észak-Korea ellen. Ugyanakkor mielőtt Donald Trump elnök aláírná, még a szenátusnak is meg kell szavaznia.

A törvényhozók a Krím-félsziget 2014-es bekebelezése, az Ukrajnában harcoló kormányellenes lázadók feltételezett támogatása és a tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatba történt beavatkozása miatt szorgalmazzák a szankciókat Oroszország ellen - írta az MTI.