Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Barack Obama amerikai elnök elrendelte a nemzetbiztonsági szervek vezetőinek, hogy fejlesztessenek ki olyan romboló kibernetikai képességet, amelyet - az ellenség figyelmeztetése után vagy anélkül - a világ bármely pontján be lehet vetni - jelentette szombaton a The Washington Post egy tikos dokumentumra hivatkozva.

A tavaly októberben a biztonsági és hírszerző szervek tisztségviselői számára kiadott, 20-as számú elnöki politikai rendelet egyúttal egy sor olyan rendelkezést is tartalmaz, amely azt hivatott biztosítani, hogy a számítástechnikai eszközökkel végrehajtott támadások törvényesek legyenek, és hogy minél kisebb legyen az általuk (az Egyesült Államok számára) okozott kár.

Küszöbön áll a kibernetikai háború

A dokumentumból kiderül, hogy a kormány szerint az informatikai eszközökkel végrehajtott támadások (a bürokrácia nyelvén: támadó kibernetikai hatásműveletek, az angol rövidítés szerint OCEO-k) mindennaposakká válnak, és hogy küszöbön áll a kibernetikai háború.

"Az Egyesült Államok kormányának azonosítania kell a nemzetbiztonsági szempontból fontos potenciális célpontokat, amelyek esetében egy OCEO (kibernetikai támadás) a hatékonyság és a kockázat kedvező egyensúlyát kínálhatja az erő egyéb nemzeti eszközeinek alkalmazásával szemben" - áll a rendeletben.

Már dúl az amerikai-kínai küzdelem

Az irat lényeges tartalmi elemeit ismertető amerikai napilap szerint azok kiszivárogtatása bonyodalmakat okozhat Obama és Hszi Csin-ping kínai elnök kaliforniai csúcstalálkozójának második napján. Ezen az amerikai elnök kiemelt ügyként kezeli a kínai informatikai kémkedés és az üzleti adatlopás kérdését. Szakértők szerint az Egyesült Államok és Kína között már most is küzdelem folyik a kibernetikai térben.

A The Washington Post tavaly számolt be először az elnöki rendeletről, de akkor még csak egy, a nyilvánosság számára készült ismertető alapján. A Fehér Ház akkor azt közölte, hogy az utasítás az eddigi legszélesebb körű kísérlet a támadó és a védekező jellegű kibernetikai műveletek közötti választóvonal meghatározására. A lap mostanra a 18 oldalas dokumentum egészének a birtokába jutott.

Caitlin Hayden, az elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a kiszivárogtatott rendelettel kapcsolatban rámutatott, hogy az egy hasonló, 2004-ben (vagyis még George W. Bush elnök által) kiadott utasítás korszerűsítése. A közleménye szerint a dokumentum része annak a kormányzati törekvésnek, hogy kibernetikai biztonságot a csúcsprioritások közé sorolják.

"Internetes személyiségeket" használnak fel

A lap szerint a dokumentum egyebek között arról is rendelkezik, hogy a hírszerzési, kémelhárítási és bűnüldözési feladatokat internetes személyiségek felhasználásával valósítsák meg. A rendelet elismeri, hogy a kibernetikai támadások járulékos veszteségekkel is járhatnak, és nemcsak a célpontjukban okozhatnak kárt.

A rendelet értelmében az Egyesült Államok területén egyedül az elnök rendelhet el kibernetikai műveletet, hacsak az nem minősül "rendkívüli kibernetikai akciónak".

Az elnöki direktívát egyébként, hasonlóan az amerikai biztonsági szervek tevékenységére vonatkozó, az elmúlt napokban kiszivárgott titkos dokumentumokhoz, a brit The Guardian is ismertette.