Holnap szavaznak a 16. életévüket betöltött skót polgárok arról a kérdésről, hogy Független állammá váljon-e Skócia? A referendum egy hónapja tartja lázban a pénzvilágot, aszerint hogy a függetlenek vagy a maradók pártja tűnik-e éppen nagyobbnak. A Pioneer Investments londoni elemzői szerint mindössze 20 százalék az esély arra, hogy a skótok a függetlenség mellett döntenek, mert a magukat most még bizonytalannak mondó, nem regisztrált, de végül szavazó választók között nagyobb lehet a nemmel szavazók aránya.

A nem győzelme az elemzők szerint nem hoz érdemi változást a pénzpiacokon, az igené azonban fölveti a kérdést, hogy milyen devizája lesz az új skót államnak, és ez milyen pénzmozgásokat indít el a brit és a skót állam között.

Mi legyen a skót deviza?

A lehetséges devizát illetően három verzió létezik: a skótok fizethetnek fonttal, mint eddig, euróval vagy egy új saját devizával.

A saját pénz bevezetése e megoldások közül kétségtelenül a legkockázatosabb, az euró bevezetésnek pedig számos ellenzője van, és költségei is rendkívül magasak. Ráadásul az eurót választva a skótok nem ússzák meg az "előszobáztatást", vagyis az euró bevezetésének azt a követelményét, hogy saját devizájuk az euró bevezetése előtt legalább két évig erős stabilitást mutasson. Az elemzők ezért a legnagyobb esélyt a font megtartásának adják azzal a megkötéssel, hogy ebben az esetben nem mindegy, hogy ez egy formális valutaunió kereteiben történik vagy Skócia szimplán "sterlingizálódik".

A fontra épülő valutaunió bevezetése elől mereven elzárkózik a Bank of England és a brit Pénzügyminisztérium is. Így nem marad más esély a skótok előtt, mint a sterlingizáció: a font mint fizetőeszköz megtartása. A történelem látott már ilyesmit, így használják például az eurót Montenegróban. Csakhogy ennek ára van. Skóciának ekkor nem lenne saját jegybankja, így nemcsak az önálló monetáris politikát, hanem a jegybankok által nyújtott biztonsági védőhálót is nélkülöznie kellene a skót gazdaságnak. E megoldás további hátulütője, hogy a valutaunió melletti formális elkötelezettség hiányában jelentős tőkekiáramlás indulna meg az országból.

A skót valuta ügyének tehát nincs igazán jó megoldása, ami tovább növeli az esélyét annak, hogy a "Nem" szavazatok győzzenek a csütörtöki népszavazáson - vélik az elemzők.