Az Európai Bizottság naptárából derült ki, hogy Soros György csütörtökön találkozott Margrethe Vestager és Frans Timmermans uniós biztosokkal.

A közmédia kérdésére Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnöke elmondta, hogy húsz éve arról beszélget Soros Györggyel, hogy hogyan lehetne közelebb hozni egymáshoz Európa széttagolt részeit - írja az Eurologus.

Timmermans rámutatott, hogy bár Európa kettéosztottsága megszűnt, de ahhoz, hogy Európa két fele valóban közelebb kerüljön egymáshoz, sok erőfeszítést kell tenni.

Soros György az elejétől kezdve elkötelezett volt eziránt a cél iránt, és valamilyen formában nekem is mindig ez volt a feladatom

- mondta a biztos.

Timmermans szerint Európa legnagyobb érdeme, hogy véget vetett a megosztottságának.

Kiváltságosnak érzem magam, hogy ezért a célért dolgozhatok már évtizedek óta, és ezután is folytatni fogom erről Soros Györggyel a megbeszéléseket. Arról, hogy merre tartunk, hogy mi történik Közép- és Kelet-Európában, hogy mi történik Nyugat-Európában, a Balkánon, milyen fejlődést látnánk szívesen. Egy ilyen eszmecserét folytattunk ma reggel, és ilyen eszmecserét folytatunk már hosszú-hosszú évek óta.

Timmermans arra is felhívta a figyelmet az Eurologus szerint, hogy ez a találkozó szerepelt a naptárában, mindenki számára nyilvános volt a ténye. Továbbá hozzátette:

határozottan állíthatom, hogy az együttműködés Soros úrral mindig nagyon konstruktív volt. Az elkötelezettsége a nyílt társadalom, a jogállamiság és a demokrácia iránt az én szememben Európa javát szolgálja.

Képünk forrása: AFP photo/Emmanuel DUNAND