Rohamos tempóban nő az emberek félelme a munkanélküliségtől, ez a jelenség minden másnál gyorsabban emelkedik azon a listán, amelyen a világot fenyegető veszélyeket állítják sorrendbe - derült ki egy friss felmérésből. A BBC World Service 2009 óta minden évben elkészíttet egy közvélemény-kutatást, amelyben azt a kérdést teszik fel az embereknek, hogy milyen témákról beszélgettek a leggyakrabban baráti társaságukban az elmúlt négy hétben. Minél több válaszadónál szerepel egy-egy téma, annál "előkelőbb" helyen szerepel a világot fenyegető jelenségek listáján. A BBC megbízásából a Globescan végezte az idei kutatást július és szeptember között 11 ezer embert megkérdezve a világ 23 országában.

Az legfőbb közellenségek listáját ugyan még mindig a korrupció és a szegénység vezetik, de a munkanélküliség növelte a leggyorsabban a súlyát. Míg 2009-ben még csak a megkérdezettek hat százalékánál szerepelt ez a téma a beszélgetésekben, az idei felmérésben már 18 százalék volt ez az arány.

A kutatás spanyol válaszadóinak 54 százaléka társalgott barátaival erről a jelenségről, ami érthető annak tükrében, hogy az országban a fiatalok körében 40 százalékos a munkanélküliségi ráta. Ugyanakkor tavaly még a spanyol mintában is csak 33 százalék volt ez az arány. Ez a téma a megkérdezettek legalább egyharmadának beszélgetéseiben fordult elő Ghánában, Mexikóban, Nigériában és Törökországban.

A korrupció az első számú közellenség

A felmérésben részt vevők negyedénél szóba került az elmúlt időszakban a korrupció, ami azt jelenti, hogy az emberek az elmúlt évekhez hasonlóan ezt tartják a világ testén élősködő legnagyobb féregnek. A veszélyes jelenségek listájának második helyén a mély szegénység áll, amelyet átlagosan minden ötödik megkérdezett említett baráti társaságának beszédtémái között. A harmadik - holtversenyben a munkanélküliséggel - az infláció.

Az átlag ugyanakkor, ahogy az lenni szokott, nagy különbségeket takar. A legfejlettebb országokban, az USA-ban, Franciaországban és Japánban a világgazdaság állapota a leggyakrabban taglalt társasági téma, míg a korrupció a fejlődő és feltörekvő országok - Nigéria, India, Törökország, Indonézia, Peru - lakosságát izgatja a legjobban.

Éhezés és bűnözés

Külön csoportot képviselnek azok az országok, amelyekben az élelmiszer- és energiaárak megugrása adja a legfőbb beszédtémát. Ezek közé tartozik Kína, Oroszország, Kenya és a Fülöp-szigetek. A Latin-Amerikában lakók figyelmét viszont az erőszak, a bűnözés, a drogokkal összefüggő gyilkosságok kötik le a leginkább. A globális felmelegedés visszacsúszott a fontos témák rangsorában, csak Németországban és Nagy-Britanniában végzett az élvonalban.

Visszatérve a munkanélküliségre, bár az elmúlt év fejleményei alapján indokoltnak tűnhet e téma súlyának növekedése - hiszen például az arab tavasz lázadásainak egyik oka a fiatalok alulfoglalkoztatása az érintett országokban -, mégsem magyarázható ilyen könnyen, miért beszélgetnek egyre többet erről az emberek. Az első BBC-felmérés 2009-ben, a pénzügyi válság elmélyülése idején készült, amikor jelentősen megugrott a munkanélküliség, mégsem ez izgatta a leginkább az embereket.