Az Európai Központi Banknak (ECB) nem szabad eltérnie az árstabilitás elsődleges céljától - mondta Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) következő elnöke, az olasz jegybank (Banca d'Italia) vezetője az  Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottsága előtti meghallgatásán. A jegybankár azt is közölte, az Európai Parlamenten keresztül erősítené az ECB elszámoltathatóságát az európai polgárok felé. A Jean-Claude Trichet székébe ősszel ülő Draghi szerint a magánbevefektetők önkéntes alapú bevonása a görög válság megoldásába működőképes megoldás lehet.

A kétórás meghallgatáson, amelynek célja az volt, hogy a bizottsági tagok megbizonyosodhassanak az olasz központi bank kormányzójának ECB-elnöki alkalmasságáról, Draghit elsősorban az ECB-re vonatkozó víziójáról, a gazdasági kormányzati rendszer átalakításával kapcsolatos álláspontjáról, a görög válság megoldására vonatkozó terveiről, valamint a Goldman Sachsnál betöltött alelnöki múltjáról kérdezték. A bizottság több tagja a Goldman Sachsnál töltött időről kérdezte az olasz jegybankárt, hogy vajon múltja nem befolyásolja-e negatívan ECB-elnöki integritását. Draghi az Európai Parlament tájékoztatási irodájának beszámolója szerint "vehemensen védte magát", mondván nem vett részt a bank kormányzatokkal kapcsolatos munkájában.

Draghi ismételten védelmébe vette az ECB héja-attitüdjét az inflációval kapcsolatban, mondván semmi, még egy szuverénadósság-válság sem térítheti el arról a figyelmét. Másrészt elismerte, hogy az Európai Központi Banknak a kockázatok felbecsülésében és a monetáris politikában vitt szerepe megnőtt. A tagok kérdéseire válaszolva ragaszkodott azon véleményéhez, hogy az ECB sem függetlenségét nem veszítette el, sem mandátumát nem lépte túl, és a politika felségterületére sem lépett át.

A legtöbb kérdést a jelölt a görög helyzettel kapcsolatban kapta. Draghi a jelenlegi elnök, Jean-Claude Trichet "nincs csőd" álláspontját képviselte, mindazonáltal elfogadta azt a lehetőséget, hogy a magánbefektetők teljesen önkéntes alapon részt vehetnek a megoldásban - úgy, ahogyan az 2009-ben több kelet-közép-európai ország esetében történt. Egy esetleges államcsőd költségei meghaladják az előnyöket, és nem kezelné az alapvető okokat; ráadásul nem tudjuk, milyen járványszerű hatásai lennének - fogalmazott a jelölt, tagadva azon véleményeket, miszerint álláspontját az ECB nagyfokú görög kitettsége indokolná.

A gazdasági kormányzat ügyében Draghi a meglévő eredmények erősítését sürgette, ahelyett, hogy túlságosan távolra előre tekintenénk. A gazdasági kormányzás átalakítását szolgáló jogi csomag jóval ambíciózusabb lehet; emellett növelni kell az automatizmust miután sorra születnek meg a szankciók - közölte. Egy esetleges EU-pénzügyminiszteri pozíció létrehozásáról Draghi azt mondta, hogy ehhez a lépéshez nem volt elegendő az integráció foka; ugyanezen ok miatt szerinte az eurókötvények egyelőre még túl nagy lépést jelentettek.

A bizottság még szerdán, a parlament pedig június 23-án szavaz arról, elfogadja-e Mario Draghi jelöltségét.