"A tagállamok nem vásárolják egymás kötvényeit a valutaunióban, gyakorlatilag kizárólag olasz befektetők érdeklődnek olasz kötvények iránt" - mutatott rá a miniszter, hozzátéve, hogy "hasonló a helyzet Franciaországban és Spanyolországban is".

Az euróövezet sokkal jobb pénzügyi fundamentumokkal rendelkezik mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy Japán, ami Luis de Guindos szerint arra utal, hogy valójában belső problémáról van szó. "A döntéshozatali folyamat az euróövezetben lassú és komplikált. A nemzetközi befektetők ezért tudják megtámadni a gyenge pontokat, jelenleg Olaszországot és Spanyolországot, de később majd másokat is" - mondta.

A lakáspiaci problémák, a bankrendszer nehézségei és a magas adósság ellenére is a spanyol gazdaság képes önmagát finanszírozni és nem lesz szüksége mentőcsomagra - hangsúlyozta Luis de Guindos interjúban. "A (spanyol) fizetőképességgel szemben támasztott kételyek nagy kárt okoznak nekünk és megnehezítik számunkra az adósságszolgálatot. Spanyolország azonban versenyképes ország" - mondta a miniszter. "A gazdaságban van növekedési potenciál" - tette hozzá.