Marie Bravo-Monin, a Marseille-től nyugatra, Martigues-ig húzódó Cote bleue (Kék Part) tengeri nemzeti park igazgatója elmondta, hogy 2017 óta tart a tengerisün-populáció fogyása.

Megjegyezte, hogy a dél-franciaországi téli hagyományos kulináris fesztiválokra, amelyeken rendszerint több tonnányi „tengeri gesztenyének” becézett csemege fogy, már a spanyolországi Galíciából vagy máshonnan szállítják a különlegességet.

Mi okozza az egyedek pusztulását?

A populáció fogyását a túlhalászat mellett más tényezőkkel, köztük környezeti hatásokkal, a planktonok változásával is magyarázzák. Marseille-ben különös módon a vízminőség javulása okozta a csökkenést, a tengeri sünök ugyanis a tengerbe bocsátott szennyvízből táplálkoznak.

víz felmelegedése ugyancsak szerepet játszhat a tengeri sünök eltűnésében.

Az ausztráliai Curtin Egyetemen készült tanulmány kimutatta, hogy az Indiai-óceán vizének felmelegedése számos gerinctelen állat – kagylók, tengeri sünök – pusztulását okozta a Perth-től 20 kilométerre fekvő Rottnest-szigeténél.

2022 nyarán kánikula tombolt a Földközi-tenger nyugati medencéjében, 28-30 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel, ami komoly hatással lehetett a növény- és állatvilágra Karina Von Schuckmann német óceánkutató szerint.

A tengeri sünök négy év alatt érik el a fogyasztható méretet. A halászatuk csak december 15. ás április 15. között engedélyezett. Megfogyatkozásuk miatt Korzikán fontolgatják a halászat két-három éves szüneteltetését, és Provence-ben is felmerült a halászat felfüggesztése.

A Stella Mare igazgatója elmondta, hogy az intézet tenyésztett tengeri sünök szabadon engedésén dolgozik, hogy elkerülhessék ezt a kényszermegoldást. A Cote bleue tengeri park tanácsa pedig azt is felvetette, hogy – akárcsak a vörös korallok esetében – védett övezeteket jelölhetnének ki a tengeri sün-populáció megerősítésére.