Swedish Electric Transport Laboratory (svéd rövidítéssel: SEEL) néven az elektromobilitás terjedését segítő testbedet hoznak létre Svédországban - adta hírül a compelo.com hírportál.

A testbed a wikipedia meghatározása szerint lehetővé teszi tudományos elméletek, számítástechnikai eszközök és új technológiák reprodukálható, szigorú és átlátható tesztelését.

A svéd projekt, amelyet a Chalmers University of Technology kezdeményezett, máris begyűjtött egymilliárd korona (31,5 milliárd forint, két futballstadion ára) közpénzt és magántámogatást. Várakozások szerint a SEEL 2022-re áll fel Göteborg közelében, Svédország déli részén. Emellett lesznek részlegei a fővárosban, Stockholmban is.

A SEEL lehetőséget kínál az elektromos autók különböző alkatrészeinek tesztelésére, például az okos energiamenedzsmentről gondoskodó rendszerek vizsgálatára. Emellett a tengerészet és a légiipar is lehetőséget kap a kísérletezésre.

A cél egyértelmű: Svédországot a közlekedési szektor világszintű innovációs folyamatának élén akarják tartani, továbbá fel akarják gyorsítani a fosszilis tüzelőanyagok kiváltását. A programot olyan cégek támogatják, mint a Volvo Group és leánya, a Volvo Cars, a Scania vagy a China Euro Vehicle Technology AB autófejlesztő központ.

Magyarországon is hasonló létesítményt terveznek: Zalaegerszegen létesül egy elektromos és önvezető autóknak kitalált tesztpálya.

A fotó forrása: Tolga Akmen/AFP