Szombaton kora reggel Ukrajna nagy részén megszólaltak a légvédelmi szirénák. A jelentések szerint főként Kijev és Lviv térségében hajtottak végre rakétatámadásokat az oroszok. De a robbanásokról hivatalos megerősítés nem érkeztek a Reuters szerint.

A támadásokra azután került sor, hogy pénteken Oroszország figyelmeztetett, hogy ismét fokozza a támadásokat Ukrajna fővárosa, Kijev ellen az ukrán erők állítólagos határon átnyúló támadásai miatt.

Egy pénteken kiadott napi frissítésben az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy növelni fogja a városban lévő célpontok elleni "rakétacsapások számát és mértékét", válaszul az orosz földön elkövetett "bármilyen terrortámadásra vagy szabotázsra".

Moszkva csütörtökön azzal vádolta meg az ukrán csapatokat, hogy támadásokat indítottak az orosz határ menti területeken - ezt a vádat Ukrajna tagadta -, de már pénteken kora reggel is erős robbanásokról érkeztek jelentések Kijevből. A moszkvai közlések szerint helikopterekkel támadtak több célpontot Brjanszk térségében az ukránok, azonban a nyugati hírszerzések és az ukránok is cáfolták ezt.

Tájékoztatójában az orosz hadügyi minisztérium azt mondta, hogy csapatai csütörtökön késő este Kalibr tengeri telepítésű nagy hatótávolságú rakétákkal csapást mértek egy hadianyaggyárra Kijev külvárosában, megtorlásul az állítólagos támadásokért – számolt be az Al Jazeera.

A kijevi robbantások a legintenzívebbek voltak azóta, hogy az orosz csapatok több mint két hete visszavonultak a térségből, mivel Moszkva bejelentette, hogy újra az ukrajnai Donbász keleti régiójára összpontosítja offenzíváját a hadsereg.

A jelentések szerint viszont amiatt indulhattak meg a rakétatámadások, mert az ukrán védelmi erők sikeres támadást hajtottak végre a Moszkva, az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója ellen. A romboló vontatás közben elsüllyedt.