Elaine Chao 2001 és 2009 között George W. Bush kormányában a munkaügyi tárcát irányította, korábban pedig idősebb George H. Bush kormányában a közlekedési tárca miniszter-helyettese volt. A Tajpejben született, 63 éves kínai gyökerű politikus-asszony - aki Mitch McConnellnek, a republikánus szenátusi többség vezetőjének a felesége - a múlt héten tárgyalt Donald Trumppal, a leendő kormány várható munkaügyi és közlekedésügyi politikájáról. A kampányban Chao Trump egyik tanácsadója volt ázsiai ügyekben és a csendes-óceáni térséget érintő kérdésekben.

A jelenleg a konzervatív Heritage Alapítványnál dolgozó Chaónak kulcsfontosságú szerepe lesz Trump nagyszabású infrastrukturális terveinek megvalósításában: részben az ehhez szükséges anyagi fedezetet biztosító törvény keresztülvitelében a kongresszusban, részben pedig a kormányzati támogatást élvező beruházások megindításában.

A kampányban gyakran szexistának, vagyis a nőket hátrányosan megkülönböztetőnek minősített Donald Trump leendő kormányában Chao lesz a harmadik nő. A megválasztott elnök ugyanis korábban már két nőt jelölt: az indiai gyökerű Nikki Haley dél-karolinai kormányzó személyében az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete is nő lesz, és az oktatási tárca élére is nő, Betsy DeVos kerül majd.

Egészségügy - szemben Obamával

Szintén nőt választott Donald Trump az idősek egészségügyi ellátásáról gondoskodó Medicare és a szerény jövedelműek orvosi ellátását segítő Medicaid élére: kedden ugyanis közleményben jelentette be, hogy Seema Verma mellett döntött. Verma szintén indiai bevándorlók gyermeke, s mostanáig egy egészségpolitikával foglalkozó tanácsadó cég alapítója és vezetője volt Indianában, ahol szoros munkakapcsolat fűzte őt Mike Pence kormányzóhoz, aki ma Trump megválasztott alelnöke.

Donald Trump kedden megnevezte a leendő egészségügyi minisztert is: a hétfő esti sajtójelentéseknek megfelelően Tom Price orvos-politikust jelöli az egészségügyi és humán erőforrások minisztériumának élére. Price 62 éves, georgiai képviselő, aki immár hatodik ciklusát tölti a washingtoni kongresszusban, s jelenleg képviselőház költségvetési bizottságának elnöke. Közismerten ellenzője Barack Obama elnök egészségbiztosítási törvényének, s már a törvényjavaslat vitájakor - 2009-2010-ben - alternatív javaslatot terjesztett elő. Price, Chaóhoz hasonlóan, szintén már a kezdetektől Donald Trump mellé állt, és kampányolt is mellette.

Elaine Chao és Tom Price kinevezéséhez majd az újonnan felálló szenátus jóváhagyása kell.