A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő kedden Londonban kiadott új prognózisa azt jósolja, hogy a világgazdasági össztermék (GDP) - piaci árfolyamon számolva - az idén egész évben 2,6 százalékkal csökken, jövőre azonban már 2,3 százalékkal, 2011-ben 2,9 százalékkal növekszik.

Ezek jelentősen javított előrejelzések, a Fitch ugyanis előző, októberben kiadott negyedéves globális jelentésében még 2,8 százalékos idei visszaeséssel számolt, és jövőre 2,0 százalékos, 2011-re pedig 2,7 százalékos világgazdasági GDP-pluszt jósolt.

A cég a legnagyobb fejlett ipari erőcentrumokra - az Egyesült Államokra, Japánra, Nagy-Britanniára és az euróövezetre - szóló, külön kiszámolt GDP-előrejelzését is javította, a világkereskedelem élénkülésére és a fogyasztói bizalom fokozatos erősödésére hivatkozva - számolt be az MTI-Eco. A Fitch ebben az országcsoportban most 3,6 százalékos átlagos visszaesést vár az idei év egészében az előző prognózisban szereplő 3,7 százalékos, valamint a még eggyel korábbi negyedéves jelentésben foglalt, 4,2 százalékos GDP-mínuszt valószínűsítő jóslat helyett.

Jövőre 1,6 százalékos átlagos növekedést vár ezekben a gazdaságokban a cég, amely az előző negyedéves előrejelzésben 1,2 százalékos, az eggyel korábbiban még csak 0,7 százalékos fellendülést jósolt 2010-re a legfejlettebb gazdaságokban.

A keddi új prognózisban a hitelminősítő közölte: a fellendülésben érvényesülnek átmeneti jellegű tényezők, mint például a roncsprémium-akciók, valamint a raktárkészlet-ciklusok, amelyek okozhatnak növekedési kilengéseket. A Fitch Ratings véleménye szerint azonban a növekedési lendület 2010-ben is kitart, tükrözve a költségvetési és pénzügypolitikai ösztönzők folytatódó hatását, valamint a világkereskedelem bővülését, amelyet elsősorban a nagy feltörekvő gazdaságok erőteljes növekedése táplál.

A négy legnagyobb felzárkózó gazdaságban - Kína, India, Brazília, Oroszország - a hitelminősítő londoni elemzői együttes átlagban 7,2 százalékos növekedést várnak jövőre az idei év egészére valószínűsített 4 százalékos GDP-plusz után.

A világátlaghoz mérve ugyanakkor az euróövezet gyengébben teljesít: a Fitch új prognózisa szerint a valutaunós gazdaság összkibocsátása 2009-ben 4 százalékkal esik vissza, és jövőre is csak 1 százalékkal, 2011-ben pedig 1,9 százalékkal emelkedik.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző cége - jövőre 2,6 százalékos, szintén piaci árfolyamon számolt globális növekedéssel számol új előrejelzésében az idei évre várt 2,3 százalékos visszaesés után.

Az EIU januárra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett legfrissebb világgazdasági prognózisa vásárlóerő-paritáson mérve még élénkebb fellendülést jósol: e módszerrel számolva az idei 1,1 százalékos mínusz után jövőre és 2011-ben egyaránt 3,5 százalékos globális GDP-növekedést jósolnak a cég londoni szakértői.

A cég megjegyzi ugyanakkor, hogy az amerikai gazdaságban nem történt sok előrehaladás a mérlegproblémák kezelésében, és jóllehet az ösztönző programok életfontosságúak voltak a fogyasztói és üzleti bizalom "dugóhúzóba kerülésének" kivédése végett, ezek az intézkedések azonban a szükséges kiigazítások halasztását is eredményezték.

Az amerikai háztartásokat változatlanul magas adósságteher nyomasztja, és az elkölthető jövedelmi hányad arányában mért átlagos nettó háztartási vagyonérték, amely jelenleg 474 százalék, alacsonyabb, mint 1995 első és 2008 harmadik negyede között bármikor volt - áll az elemzésben.

Az EIU fenntartja azt a nézetét, hogy a jövőre várt fellendülés után az amerikai növekedés 2011-ben ismét meredeken visszalassul, az ösztönző programok hatásának kifutása és a változatlanul gyenge belső kereslet miatt.

A ház jelenlegi előrejelzése az, hogy az amerikai gazdaság az idei 2,5 százalékos visszaesés után jövőre 2,5 százalékos reálnövekedést produkál, ám 2011-ben mindössze 1,4 százalékos lesz a növekedés, és 2014-re is csak 2,3 százalékig gyorsul az ütem.